ΕΦΚΑ: Έρχονται ραβασάκια «φωτιά» για τα μπλοκάκια του 2021 - Σε δόσεις τα νέα χρέη

Οικονομία
ΕΦΚΑ: Έρχονται ραβασάκια «φωτιά» για τα μπλοκάκια του 2021 - Σε δόσεις τα νέα χρέη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν όμως το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό ο παράλληλα ασφαλισμένος θα πάρει πίσω τη διαφορά που δικαιούται μετά από συμψηφισμό του ποσού με τυχόν άλλες οφειλές του

Περίπου 50.000, από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων, ένας στους πέντε δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ για το 2021.

Mε καθυστέρηση ενός έτους ξεκίνησε από τον ΕΦΚΑ η σταδιακή εκκαθάριση εισφορών 2021 για περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με μπλοκάκι).

Η διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου αφορά την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 (οιονεί μισθωτοί).

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εκκαθάριση μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό η χρεωστικό.

Σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς όσοι μισθωτοί παράλληλα απασχολούμενοι με μπλοκάκι εισπράττουν μισθό πάνω από 930 ευρώ και καλύπτουν έτσι το ελάχιστο πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση, δεν οφείλουν εισφορές για το μπλοκάκι και γι αυτούς αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Σε περίπτωση, ωστόσο, χρεωστικού υπολοίπου, θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναφέρουν το οφειλόμενο ποσό, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας καταβολής.

Εάν όμως το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό ο παράλληλα ασφαλισμένος θα πάρει πίσω τη διαφορά που δικαιούται μετά από συμψηφισμό του ποσού με τυχόν άλλες οφειλές του.

Χρεωστικά ραβασάκια σε 50.000

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ για το 2021.

Η αποπληρωμή θα γίνει σε πολλές δόσεις, ίσως πάνω από 8 για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό ο παράλληλα ασφαλισμένος θα ενημερωθεί για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων μετά από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές και πίστωση του ποσού προς επιστροφή στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό.

Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους να δηλώσουν εγκαίρως τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει.

Πάντως οι περισσότεροι παράλληλα ασφαλισμένοι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον εισφορές καθώς έχουν καλύψει το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία).

Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News