Καλάθι του νοικοκυριού: Από τις 2 Νοεμβρίου σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ

Οικονομία
Καλάθι του νοικοκυριού: Από τις 2 Νοεμβρίου σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προϊόντα της λίστας θα φέρουν ειδική σήμανση

Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο θα περιλαμβάνονται 51 κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα, καθαριστικά σπιτιού και είδη ατομικής υγιεινής. Mέχρι τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται σε εφαρμογή στις 2/11 αυτήν την εβδομάδα οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και να δουν τα προϊόντα που θα έχουν την ειδική σήμανση από την Πέμπτη.

//--> //-->

Είναι μια λίστα με 51 κατηγορίες προϊόντων, η οποία μπορεί να υιοθετηθεί από τα σούπερ μάρκετ και όποια επιχείρηση έχει τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στις 9 το πρωί για να στείλουν τον κατάλογο των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis. Αυτό θα γίνεται αρχικά σε εβδομαδιαία βάση κι αργότερα ανά 15 μέρες.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερωθούν είτε με φυλλάδια ενώ θα υπάρχει ειδική σήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων εντός των σούπερ μάρκετ. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης και μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων των επιχειρήσεων.

//--> //-->

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές ως προς τη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Επίσης, τα προϊόντα αυτά κάθε βδομάδα αρχικά που θα ανανεώνεται αυτή η λίστα μπορεί να διαφοροποιούνται ενώ η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή του καταλόγου από τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να το κάνουν υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που καθυστερούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News