Ακρίβεια: Είδη πολυτελείας για τους Έλληνες γάλα, τυρί και γιαούρτι

Οικονομία
Ακρίβεια: Είδη πολυτελείας για τους Έλληνες γάλα, τυρί και γιαούρτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές στα σούπερ-μαρκετ γίνονται με φειδώ και μετρημένα, με την ελπίδα ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δε θα επιτρέψει κι άλλη αύξηση για τους επόμενους μήνες

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα έχει οδηγήσει η ακρίβεια τις τιμές των γαλακτοκομικών, οι οποίες σπάνε κάθε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αν και ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των γαλακτοκομικών άγγιξαν το 23,3%. Τα ελληνικά νοικοκυριά, έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχόμενες αυξήσεις σε βασικά είδη ανάγκης και κατανάλωσης, όπως γάλα, γιαούρτι, όσπρια και δημητριακά.

Μειωμένη παραγωγή

«Ήδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%. «Έχουμε μειωμένη παραγωγή γιατί οι κτηνοτρόφοι είτε έσφαξαν τα ζώα τους και δεν συνεχίζουν το επάγγελμα είτε υποσιτίζουν τα ζώα τους, γιατί οι ζωοτροφές είναι ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις», προσθέτει.

«Οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ. Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.

Πολύ υψηλό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Εκπρόσωποι, πάντως, των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ότι απορροφούν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις του νωπού γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%.

«Πέρα από την πρώτη ύλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ υψηλό. Αν σε αυτά προστεθούν και τα μεταφορικά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, οι ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του τούνελ. Δυστυχώς, κάθε μήνα βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται». Μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος να υπερβεί ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τώρα διαμορφώνουν τη λίστα με τα προϊόντα που θα προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, το πιο πιθανό είναι να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι, για παράδειγμα τα νοικοκυριά, αντί να αγοράσουν το επώνυμο γάλα που σήμερα πωλείται 1,85 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν γάλα private label πληρώνοντας 1,20 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα, το γιαούρτι που φέρει το brand του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να το αγοράσουν με 1,75 ευρώ (συσκευασία 3 τεμαχίων) από 3,67 ευρώ που κοστίζει το επώνυμο.

Χαβιάρι η φέτα

Η τιμή του αγαπημένου τυριού των Ελλήνων που δεν υπάρχει οικογενειακό τραπέζι από το οποίο να απουσιάζει, έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 43% η χύμα και 45% η συσκευασμένη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Open, οι έμποροι δεν αποκλείουν η τιμή της βαρελίσιας φέτας να φτάσει ακόμα και τα 15 ευρώ. Ο κόσμος «αγοράζει, αλλά πολύ λίγο. Κάποιος που αγόραζε ένα κιλό, τώρα παίρνει μισό, 200 γραμμάρια, 150 να περάσει τη μέρα όταν έχει φασολάκια», λέει έμπορος. Το ράλι στην τιμή των τυριών οφείλεται στην αύξηση των τιμών του γάλακτος, καθώς για την παρασκευή ενός κιλού τυριού απαιτούνται τουλάχιστον 5 λίτρα γάλακτος, σύμφωνα με το Open. «Ο δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αν ακούμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου περιμένουμε ότι όλα θα πάρουν σταδιακά τις αυξήσεις τους», λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος.

Προσφορές σε επώνυμα προϊόντα

Τα σούπερ μάρκετ ασχέτως του καλαθιού της νοικοκυράς θα προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με τους προμηθευτές, προσφέροντας επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πωλούν φθηνότερα ή θα παγώσουν τις αυξήσεις, καθώς δέσμευσή τους είναι να διαθέτουν τα προϊόντα τους με ανατιμήσεις μικρότερες από τον κλαδικό πληθωρισμό.

ΓΑΛΑ: ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

0,55-0,60 ευρώ το κιλό το 2022

0,38 ευρώ το κιλό το 2021

+57,8%

0,75-0,80 ευρώ το κιλό το 2022

0,58 ευρώ το κιλό το 2021

+37,9%

1,5-1,6 ευρώ το 2022

0,93 ευρώ το 2021

+72%

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΓΑΛΑ (1 ΛΙΤΡΟ)

1,38 ευρώ τον Μάρτιο

1,85 ευρώ τώρα

+34%

ΦΕΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (400 ΓΡΑΜΜ.) 

5,03 ευρώ τον Μάρτιο

5,65 ευρώ τώρα

+12,3%

Οι τιμές σε 3 είδη φέτας

Τυρνάβου: 12,30 ευρώ

Ελασσόνας: 11,30 ευρώ

Καλαβρύτων: 10,40 ευρώ

ΓΙΑΟΥΡΤΙ (3Χ200 ΓΡΑΜΜ.)

3,2 ευρώ τον Μάρτιο

3,67 ευρώ τώρα

+14,6%

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr, Open

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News