Επίδομα θέρμανσης: Τρεις κατηγορίες δικαιούχων – Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Τρεις κατηγορίες δικαιούχων – Ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οσοι επιλέξουν να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης και να στραφούν στο πετρέλαιο μπορεί να λάβουν επίδομα έως και 1.600 ευρώ

Για τρεις κατηγορίες δικαιούχων θα «τρέξει» τo φετινό επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα φτάσει τα 800 ευρώ. Οσοι μάλιστα επιλέξουν να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης και να στραφούν στο πετρέλαιο μπορεί να λάβουν επίδομα έως και 1.600 ευρώ.

Με την αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης αλλά και των περιουσιακών κριτηρίων για τον άγαμο στα 200.000 ευρώ από 180.000, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει πιο ευνοϊκούς τους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες.

Οσοι επιμείνουν να θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή με φυσικό αέριο δεν θα απολέσουν το επίδομα, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ομως γι’ αυτούς το ποσό του επιδόματος δεν θα υπερδιπλασιαστεί, αλλά θα αυξηθεί όπως και των υπόλοιπων που ήδη θερμαίνονται με πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλα μέσα πλην φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει επακριβώς τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ενεργοποιηθεί για την υποβολή αιτήσεων στα τέλη Νοεμβρίου, θα παραμείνει ανοιχτή για χρονικό διάστημα 15 ημερών, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι πληρωμές στους δικαιούχους. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξει το επίδομα θα ανέλθει σε περίπου 1.300.000.

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων που διαμορφώνονται είναι οι ακόλουθες:

Παλαιοί δικαιούχοι. Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, ή μπλε κηροζίνη ή καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν διευρυμένα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε να μη χάσουν το επίδομα.

Παλαιοί δικαιούχοι που πέρυσι έκαναν χρήση φυσικού αερίου, αλλά φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο καύσιμο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Αυτή η κατηγορία θα λάβει διπλάσιο επίδομα σύμφωνα με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Και αυτή η κατηγορία δικαιούται διπλάσιο επίδομα, ήτοι από 200 έως 1.600 ευρώ. Ωστόσο για αυτούς θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια, 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνεται σε όσους χρησιμοποίησαν τον περασμένο χειμώνα το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν και εξαιρούνταν από την επιδότηση ώστε να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βάση υπολογισμού επιδόματος

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 300 στα 350 ευρώ. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News