Μειωμένο ωράριο καταστημάτων: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές

Οικονομία
Μειωμένο ωράριο καταστημάτων: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διευκρίνιση αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν από την σύσκεψη που θα έχει ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν συνολικά το λιανεμπόριο

Τέλος στη συζήτηση που άνοιξαν οι εμπορικοί σύλλογοι για τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους, μέσω νομοθετικής παρέμβασης, βάζουν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στο ωράριο στα καταστήματα».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, με αφορμή την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων απο Δευτέρα, ότι τέτοια συζήτηση «δεν υπήρξε ποτέ» διευκρινίζοντας ότι «είναι και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού». Όπως αναφέρουν «κάθε εμπορικός σύλλογος μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας του ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και το κάθε κατάστημα».

Η διευκρίνιση αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν από την σύσκεψη που θα έχει ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν συνολικά το λιανεμπόριο, ΕΣΕΕ και ΣΕΛΠΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η πίεση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και να μπει φρένο στο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά.

Η Θεσσαλονίκη έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλάζοντας το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Μισθοί εργαζομένων

Ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει αυτή τη απόφαση τους μισθούς των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV, διαβεβαίωσε ότι «Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τους εργαζόμενους, γιατί η αγορά παραμένει ανοιχτή 45 ώρες, ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Άρα, δεν έχει τίποτα να χάσει ο εργαζόμενος».

Σούπερ μάρκετ

Η απόφαση του Συλλόγου αφορά όλα τα εμπορικά καταστήματα και όχι τα σούπερ μάρκετ. «Εμείς ανοίγουμε έναν δρόμο. Βάζουμε πλάτη σε αυτό που ζητά όλη η Ευρώπη: μείωση της κατανάλωσης. Καλό είναι να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί που αν μη τι άλλο βρίσκονται στην επικαιρότητα της οικονομίας και κερδίζουν χρήματα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολυχώροι. Θα πρέπει επιτέλους να αποδείξουν κι αυτοί για ποιον λόγο ζούμε στον ίδιο τόπο».

Ναι μεν... αλλά

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας αργά χτες βράδυ σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να το «βλέπουν με καλό μάτι» οι μεγάλες επιχειρήσεις -ελληνικές και ξένες- και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Μειωμένο από την επόμενη Δευτέρα το ωράριο στη Θεσσαλονίκη

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης πάντως έχει προτείνει στα μέλη του να ξεκινήσουν το συγκεκριμένο ωράριο από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Το ωράριο των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

Τρίτη: 10:00 έως 19:00

Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development κα Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News