Έρευνα: Ενέργεια και ακρίβεια εκτόξευσαν τους απλήρωτους φόρους - Ζορίζονται οι Έλληνες (βίντεο)

Οικονομία
Έρευνα: Ενέργεια και ακρίβεια εκτόξευσαν τους απλήρωτους φόρους - Ζορίζονται οι Έλληνες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτιναχθεί στα 112,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,12 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται οι Έλληνες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε τις τιμές στο ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. 

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι το εισόδημα των ελλήνων να έχει μειωθεί κατά πολύ με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να επιβιώσουν. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πλέον, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτιναχθεί στα 112,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,12 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ.

2 εκατ. πολίτες αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών ή 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώνονται στην ώρα τους

Την ίδια ώρα πάντως, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ένα ενδιαφέρον ποιοτικό χαρακτηριστικό: το ποσοστό της φορολογικής συμμόρφωσης αγγίζει το 84%, το οποίο σημαίνει πως σχεδόν 8 στα 10 ευρώ σε φόρους πληρώνονται στην ώρα τους.

Πολύ ψηλά στις πληρωμές φόρων είναι ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις που πληρώνονται στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ και ο ΦΠΑ που ξεπερνά τα 8,5 στα 10 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών τον Ιούνιο ήταν ακόμα υψηλότερα στο 85,5%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News