ΟΠΕΚΑ: Όλες οι αλλαγές για το επίδομα παιδιού από το 2023

Οικονομία
ΟΠΕΚΑ: Όλες οι αλλαγές για το επίδομα παιδιού από το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επίδομα Παιδιού, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ από το 2023, τα οποία θα καταβάλλονται σε προπληρωμένες κάρτες και με ψαλίδι στις αναλήψεις στο 50%.

Σε προπληρωμένη κάρτα, θα πιστώνεται και το επίδομα παιδιού, αλλά θα μπει και πλαφόν στις αναληψεις.

Συγκεκριμένα, το Επίδομα Παιδιού (Α21) του ΟΠΕΚΑ θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Οι αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.

Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News