ΔΕΘ 2022: Συντάξεις, κατώτατος μισθός και ψηφιακή κάρτα ακρίβειας στην ατζέντα

Οικονομία
ΔΕΘ 2022: Συντάξεις, κατώτατος μισθός και ψηφιακή κάρτα ακρίβειας στην ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ - Οι μόνιμες παρεμβάσεις και τα «ανακουφιστικά» μέτρα που εξετάζονται

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζει να μπαίνει η κυβέρνηση με φόντο το νέο πακέτο μέτρων το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομικές παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν αναμένεται να αφορούν σε δυο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά κινήσεις σε πιο μόνιμο χαρακτήρα και ο δεύτερος θα λειτουργήσει «ανακουφιστικά» προς την κατεύθυνση άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί η ακρίβεια.

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μετά τους ιδιωτικούς και στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους συνταξιούχους, επίσης από το 2023, σε μια εκλογική χρονιά.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δοθεί νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και πιθανότατα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 750 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Στις πιο μόνιμες παρεμβάσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα της κρίσης στέγης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, με έμφαση στην στήριξη των νέων αναφορικά με την στέγη. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να παρουσιάσει αξιόπιστα προγράμματα για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού.

//--> //-->

Η νέα επιταγή ακρίβειας

Παρεμβάσεις αναμένεται να υπάρξουν και ως προς το τσουναμι ακρίβειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά, κυρίως σε ενέργεια και τρόφιμα.

Ένα από αυτά τα μέτρα θα είναι η επανάληψη της χορήγησης της επιταγής ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ αυξημένο θα είναι πιθανότατα το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση μιας ψηφιακής κάρτας ακρίβειας, μιας άυλης κάρτας που θα αφορά αποκλειστικά  αγορές σε σούπερ μάρκετ.

Το ποσό που αναμένεται να φτάνει περίπου τα 200 ευρώ, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί μέχρι τη λήψη των αποφάσεων, θα αφορά αγορές για τρόφιμα ενώ φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα αφορά ευάλωτους δικαιούχους.

Η ψηφιακή κάρτα ακρίβειας αναμένεται να αντικαταστήσει την «επιταγή ακριβείας» ύψους 200 ευρώ που είχε δοθεί το Πάσχα και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Fuel Pass. Κρίσιμο στοιχείο για τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι η διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων στα ακίνητα που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι να χάσουν επιδόματα, όπως το επίδομα Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για τα νοικοκυριά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News