Μείωση ωραρίου - σβηστά φώτα στο λιανεμπόριο τα μέτρα της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα (βίντεο)

Οικονομία
Μείωση ωραρίου - σβηστά φώτα στο λιανεμπόριο τα μέτρα της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιανεμπόριο σβήνει τα φώτα και μειώνει το ωράριο λειουργίας και αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς τα φώτα από τις διαφημιστικές πινακίδες χιλιάδων καταστημάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σβήνουν νωρίτερα, ενώ πλέον είναι πολύ πιθανή η μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους τον χειμώνα

Μέτρα απέναντι σε έναν άνισο αγώνα δρόμου εξοικονόμησης ενέργειας, αρχίζει να λαμβάνει η Ευρώπη που φαίνεται να ετοιμάζεται για έναν πολύ κρύο και δύσκολο οικονομικά και όχι μόνο χειμώνα...

Το λιανεμπόριο σβήνει τα φώτα και μειώνει το ωράριο λειουργίας και αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς τα φώτα από τις διαφημιστικές πινακίδες χιλιάδων καταστημάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σβήνουν νωρίτερα, ενώ πλέον είναι πολύ πιθανή η μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους τον χειμώνα. 

Όλα αυτά είναι μέτρα σε έναν αγώνα δρόμου εξοικονόμησης ενέργειας υπό το φόβο των ελλείψεων που θα οδηγήσουν σε black out τον χειμώνα. 

//--> //-->

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου» .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Ο ενεργειακός Αρμαγεδών πλησιάζει απειλητικά την Ευρώπη, που σε 17 μόλις μέρες θα υποδεχθεί το φθινόπωρο. Τα κράτη ζυγίζουν επιλογές, μετρούν δεδομένα και – ενόψει χειμώνα - αναζητούν διέξοδο στο ενεργειακό αδιέξοδο, στο οποίο τα οδήγησε μοιραία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τέλος η θέρμανση

Για τους Γερμανούς, η εξίσωση αν και απλή είναι επώδυνη. Φέτος το χειμώνα θα κάνει πραγματικό κρύο και αν κάτι περνά απ` το χέρι τους, είναι απλά να ντυθούν ζεστά, καθώς η θέρμανση – ούτε λίγο, ούτε πολύ - απαγορεύεται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που μείωσε ήδη την κατανάλωση κατά 15%, ετοιμάζει διατάγματα για επιπλέον εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και – όπως αποκάλυψε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα " Süddeutsche Zeitung " τα λουριά θα σφίξουν.

Σε 186 χιλιάδες δημόσια κτήρια θα επιβληθεί μάξιμουμ θερμοκρασία θέρμανσης. Αυτή, θα είναι οι 19 βαθμοί Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σκοτάδι θα μένουν τα ιστορικά μνημεία της χώρας, καθώς η φωταγώγησή τους τερματίζεται.

Ιρλανδία: Το κρύο και ο επερχόμενος χειμώνας δημιουργούν ενεργειακό πρόβλημα

«Η κατάσταση όσον αφορά στη διαθεσιμότητα ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σοβαρή και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους μεγάλους χρήστες ενέργειας», ανέφερε η υπηρεσία ξένων επενδύσεων της Ιρλανδίας μέσω email.

Για περιορισμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προειδοποίησε ο κρατικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Ο χαμηλός άνεμος, οι περιορισμένες εισαγωγές και οι διακοπές στα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας «πιέζουν» την παροχή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα προσωρινής διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον, δήλωσε  η EirGrid. Αν και το επίπεδο συναγερμού δεν σημαίνει άμεση διακοπή, ωστόσο, είναι ένα σήμα για να ενεργοποιηθούν οι γεννήτριες.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τον χειμερινό εφοδιασμό, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει σχεδιασμό για την ενεργειακή κατανάλωση για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός μπορεί να συνδυαστεί με ελλείψεις φυσικού αερίου, οδηγώντας σε οργανωμένες διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία, ακόμη και για τα νοικοκυριά.

Η Ιρλανδία ήταν εξαρτημένη από εισαγωγές για το 70% της ενέργειάς της το 2020, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, αν και είχε μία από τις χαμηλότερες άμεσες εξαρτήσεις από τις ρωσικές προμήθειες.

Περίπου τα 3/4 του φυσικού αερίου της Ιρλανδίας εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια παρείχαν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την EirGrid.

Η παρουσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και η ταχεία επέκταση των κέντρων δεδομένων — που είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας — επιδεινώνουν τις εντάσεις σχετικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία.

Οι προτάσεις των ρυθμιστικών αρχών για τον εξαναγκασμό της μειωμένης κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής ζήτησης, έχουν πυροδοτήσει ανησυχία σχετικά με τις ελλείψεις, σύμφωνα με την IDA, την υπηρεσία ξένων επενδύσεων της Ιρλανδίας που υποστηρίζει περισσότερες από 1.700 πολυεθνικές στην Ιρλανδία.

«Η κατάσταση όσον αφορά στη διαθεσιμότητα ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σοβαρή και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους μεγάλους χρήστες ενέργειας», ανέφερε η IDA μέσω email. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα από τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλιστεί ότι άφθονη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News