Ευκολίες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά οι τράπεζες

Οικονομία
Ευκολίες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά οι τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι έχουν επαρκή διαθέσιμα όρια μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους προς το Δημόσιο ακόμη και έως τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ έχουν και την ευχέρεια να εξασφαλίσουν τις εκπτώσεις που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών στις εφάπαξ εξοφλήσεις, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα των δόσεων

Ευκαιρίες πληρωμής για την τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών, μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων.

Οσοι έχουν επαρκή διαθέσιμα όρια μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους προς το Δημόσιο ακόμη και έως τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ έχουν και την ευχέρεια να εξασφαλίσουν τις εκπτώσεις που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών στις εφάπαξ εξοφλήσεις, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα των δόσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να σπάσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε περισσότερες δόσεις, με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών.

Τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, κατά τους ίδιους κύκλους, «δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, που πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχεται εντελώς δωρεάν, εάν ο φορολογούμενος εξοφλεί κάθε μήνα την οφειλή της κάρτας του εμπρόθεσμα.

Στην πράξη, η τράπεζα πληρώνει για λογαριασμό του πελάτη της τον φόρο και στη συνέχεια εκείνος καταβάλλει το ποσό στην πιστωτική του κάρτα είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, κατ’ επιλογήν του.

Οι τέσσερις επιλογές των φορολογουμένων όταν γίνεται χρήση της πιστωτικής τους κάρτας είναι οι εξής:

  1. Εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος και εξόφλησή του σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η έκπτωση του 3% που δίνει το ΥΠΟΙΚ.
  2. Πληρωμή κάθε δόσης του φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.
  3. Πληρωμή του συνόλου του φόρου χωρίς άτοκες δόσεις, επιλογή που εξασφαλίζει τη μετάθεση της εξόφλησής του στην τράπεζα έως και 50 ημέρες μετά τη συναλλαγή.
  4. Πληρωμή κάθε μηνιαίας δόσης εφάπαξ. Με τον τρόπο αυτόν μετατίθεται η αποπληρωμή κάθε δόσης έως και 50 ημέρες μετά τη συναλλαγή με την πιστωτική κάρτα.

Εστω ότι ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Οι δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην Εφορία θα είναι 8 των 187,5 ευρώ η καθεμία, με προθεσμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου για τις δύο πρώτες και αντίστοιχα στη συνέχεια κάθε μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο 2023 για τις υπόλοιπες έξι.

Ο φορολογούμενος έχει τις ακόλουθες επιλογές:

Α. Εφάπαξ πληρωμή φόρου με έκπτωση 3% έως 31/8:

  1. Απευθείας στην Εφορία με χρέωση καταθετικού λογαριασμού του μειωμένου ποσού των 1.455 ευρώ.
  2. Εξόφληση όλου του ποσού των 1.455 ευρώ με την πιστωτική κάρτα. Η οφειλή θα εμφανιστεί στον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας του Σεπτεμβρίου.
  3.  Εξόφληση των 1.455 ευρώ με χρήση πιστωτικής κάρτας σε έως και 12 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από τα 121,25 ευρώ.

Β. Εξόφληση ξεχωριστά κάθε δόσης:

  1. Πληρωμή κάθε δόσης των 187,5 ευρώ απευθείας από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογουμένου (η πρώτη του Αυγούστου θα είναι διπλή).
  2. Πληρωμή κάθε δόσης σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Ετσι, κάθε δόση των 187,5 ευρώ μπορεί να εξοφλείται στην τράπεζα σε 12 δόσεις των 15,63 ευρώ και η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.
  3. Πληρωμή κάθε δόσης εφάπαξ με χρήση της πιστωτικής κάρτας, με την οποία επιτυγχάνεται η μετάθεση του χρόνου εξόφλησή της στην τράπεζα έως και 45-50 ημέρες μετά την εντολή για τη συναλλαγή.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News