ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών

Οικονομία
ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο νέες παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να δώσουν οικονομική - Εξετάζεται το να καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας

Οικονομική ανάσα σε μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων θα φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, όπως είχε αποκαλύψει στις 31 Ιουλίου.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,  το νομοσχέδιο φέρνει:

  1. παραγραφές χρεών ιδιωτών προς τον ΕΦΚΑ,
  2. αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι εξετάζεται - από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών - πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Οπως είχε αποκαλύψει o κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, οι σχετικές ρυθμίσεις θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει: «Θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η ρύθμιση, μαζί με μία ακόμη ρύθμιση για την εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης- την ένταξη, δηλαδή, όσων οφείλουν στον ΕΦΚΑ, όπου δεν έχει γίνει αυτό, στο ευνοϊκότερο καθεστώς των περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών- είναι δύο ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν μία μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων! Οι σχετικές ρυθμίσεις πιστεύω ότι θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου».

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου, και θα προβλέπει παραγραφή χρεών στη 10ετία και 24 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην Εφορία, με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να διαμορφώνεται σε 24, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48 και την παραγραφή οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εφόσον έχει παρέλθει 10ετία και όχι 20ετία που ισχύει σήμερα.

Οι δύο βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπουν τα εξής:

Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης. Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με τη διάταξη που προωθείται οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, εφαρμόζοντας το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις οφειλές στην Εφορία.

Εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με «φρέσκα» χρέη.

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News