Δημόσιο: Ποιοι χάνουν το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης πριν τα 62

Οικονομία
Δημόσιο: Ποιοι χάνουν το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης πριν τα 62

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά χωρίζει τους υποψήφιους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες

Σε δυο διαφορετικές ομάδες θα χωριστούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι δημοσίου, των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο ΓΛΚ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.

Η ρύθμιση βρίσκεται υπό εξέτασε, σύμφωνα με την Ημερησία, διαχωρίζει τους υποψήφιους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:

  • Σε όσους δύνανται να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Αφορά όσους Προ έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός του 2022, καθώς και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.
  • Σε όσους χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, καθώς έως το τέλος της χρονιάς δε συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.

Ποιους αφορούν οι αλλαγές

Το ζήτημα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχους με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και όχι την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται 1.000-2.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι, τον Αύγουστο και αναμένεται η πλήρης γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τι λέει το ενημερωτικό σημείωμα από το νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα από το νομικό συμβούλιο δεν γίνετια αποδεκτή η συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022.

Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από το 2015. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:

  • Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
  • Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
  • Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News