Τουρισμός για όλους: Πότε και πώς θα πάρετε το voucher των 150 ευρώ

Οικονομία
Τουρισμός για όλους: Πότε και πώς θα πάρετε το voucher των 150 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι θα πάρουν το voucher των 150 ευρώ – Τι ισχύει για τους αγρότες

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να ανοίξει η πλατφόρμα στο tourism4all.gov.gr για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που αφορά περίπου 200.000 πολίτες οι οποίοι θα λάβουν το ψηφιακό free pass των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες με τις διαδικασίες, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, «να είναι αυτόματες και μη γραφειοκρατικές».

Το Free Pass των 150 ευρώ από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μόνο για λίγες ημέρες ενώ η δήλωση της Μαρίας Ζαχαράκη σημαίνει ότι η κλήρωση μετατίθεται καθώς ο αρχικός στόχος ήταν το Free Pass αυτό να χρησιμοποιείται από τις 5 Ιουλίου.

Τουρισμός για όλους: Η σημαντική αλλαγή

Το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους 2022 θα έχει μία σημαντική αλλαγή, αφού το voucher των 150 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί - εκτός από ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά- και για την εστίαση.

Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Πέρυσι για το πρόγραμμα απορροφήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, με απόφαση του Πρωθυπουργού το κονδύλι είναι αυξημένο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, 200.000 δικαιούχοι - που βρίσκονται σε ανάγκη- θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, κάνοντας χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας την οποία και θα μπορούν να χρησιμοποιούν παντού: στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στο ξενοδοχείο, στο ταβερνάκι. Γιατί, για εμάς πρώτα από όλα βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης».

Τουρισμός για Όλους: Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Μιλώντας στο OT FORUM-Meta Living, η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αφορά 200.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

• Ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ

• Οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει μία άυλη ψηφιακή κάρτα, ύψους 150 ευρώ, την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή όποιο κατάλυμα επιθυμεί, αλλά και για την πληρωμή τουριστικού πρακτορείου.

Η υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι εφόσον είναι περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τότε θα υπάρξει κλήρωση.

Πού θα κάνουν δωρεάν διακοπές 50.000 αγρότες

Την ίδια ώρα διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ θα μπορούν να ξεκινήσουν από τις 5 Ιουλίου οι περισσότεροι από 50.000 αγρότες που κληρώθηκαν μετά την υποβολή των αιτήσεων.

Οι αγρότες αυτοί θα πρέπει πριν να πάρουν τα δελτία να προβούν σε κράτηση δωματίου προκειμένου να πάρουν στη συνέχεια το σχετικό voucher καταχωρώντας την ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ στο πεδίο «Καταχώρισης κράτησης δωματίου».

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αφορά σε διακοπές έξι ημερών στο διάστημα 5 Ιουλίου 2022 έως 30 Μαΐου 2023. Ο ιαματικός τουρισμός αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 3.500 συνταξιούχους για το ίδιο διάστημα.

Διακοπές μέχρι 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) θα μπορούν να έχουν οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των δήμων Ισιτίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚΑ, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών, επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και, συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, 'Αγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Ως εκ τούτου, όσοι με το πρόγραμμα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, χωρίς παροχή πρωινού, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Στους δικαιούχους του κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από εταιρείες Μαζικών Μέσων Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους για το διάστημα των 6ήμερων διακοπών τους.

Η έκπτωση πραγματοποιείται με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητάς τους και του δελτίου κοινωνικού ή ιαματικού τουρισμού.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News