Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Βροχή αιτήσεων - Αλλαγή της τελευταίας στιγμής αυξάνει τους δικαιούχους

Οικονομία
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Βροχή αιτήσεων - Αλλαγή της τελευταίας στιγμής αυξάνει τους δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Παρασκευή μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ - Επιδοτείται έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής

Βροχή αιτήσεων σημειώνεται στην πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για το Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, ενώ σήμερα Παρασκευή μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Αλλαγή στα ψυγεία αυξάνει τους δικαιούχους

Με έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα allazosyskevi.gr «Επισημαίνεται ότι ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 δύναται να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων συμμορφώνεται με την ενεργειακή οδηγία 92/75/22.09.92 που αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα, με το σημείο 5 του άρθρου 1 της οδηγίας αυτής».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επιδοτείται έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής:

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

• κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,

• ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου

• καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Ποιες συσκευές θα γίνονται δεκτές

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών:

i. γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά,

(α) R22

(β) R407C

(γ) R410A

ii. η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης

συσκευών κλιματισμού,

ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες

(α) 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993

(β) 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.

(γ) 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,

στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News