Εστίαση: Προ των πυλών νέος κατώτατος μισθός από 713 έως 964 ευρώ

Οικονομία
Εστίαση: Προ των πυλών νέος κατώτατος μισθός από 713 έως 964 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική κηρύσσεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό - Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ-φουντ, κ.ά.

Υποχρεωτική με υπουργική απόφαση, αναμένεται να κηρύξει άμεσα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), σύμφωνα με την οποία οι νέοι κατώτατοι μισθοί στον επισιτιστικό κλάδο θα διαμορφωθούν από 713 έως 964 ευρώ

Ο κ. Χατζηδάκης προχωρά στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ μετά τη θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον επισιτιστικό κλάδο που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, 'Αννας Στρατινάκη.

Ποιούς κλάδους αφορά

Κατόπιν αυτού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα τη σχετική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

«Δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία, που θα διευκόλυναν την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η σύμβαση «για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 - 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ-φουντ, κ.ά. με ειδικότητες, μεταξύ άλλων, όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κ.λπ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Δείτε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο: 

Φωτογραφία απο: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News