Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πως να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε - Παραδείγματα

Οικονομία
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πως να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε - Παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως 710 ευρώ η ενίσχυση - Στα 150 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Ειδικότερα, πέραν του κ. Σκρέκα ειδική αναφορά στην δομή του προγράμματος έκαναν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης όπως και η γενική γραμματέας Ενέργεια, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η επιδότηση θα ξεκινήσει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Πώς υπολογίζεται το ποσό

Το ποσό του κάθε voucher, δηλαδή η επιδότηση που θα λάβει ο δικαιούχος εξαρτάται από τρεις παράγοντες: 

 1. Την κατηγορία στην οποία ανήκει η συσκευή. Η επιδότηση είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατηγορία btu στην οποία ανήκει το κλιματιστικό που θα αγοραστεί. 
 2. Την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει ο δικαιούχος. Όσο πιο χαμηλό είναι το ατομικό αλλά και το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου τόσο αυξάνεται η επιδότηση. Τις μικρότερες επιδοτήσεις θα λάβουν όσοι έχουν μεσαία προς υψηλότερα εισοδήματα.   
 3. Την αξία της νέας συσκευής. Η αξία της επιταγής υπολογίζεται είτε ως ποσοστό της αξίας της νέας συσκευής είτε με το πλαφόν της κατηγορίας στην οποία εμπίπτει ο δικαιούχος. Δηλαδή κάθε εισοδηματική κατηγορία έχει ένα πλαφόν. Αν η συσκευή κοστίζει λιγότερο επιδοτείται με βάση το ποσοστό. Αν η συσκευή κοστίζει περισσότερο επιδοτείται με βάσει το πλαφόν.  

Συνεπώς εφόσον το ανώτατο πλαφόν επιδότησης είναι 572,58 ευρώ και ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ 24%, το υψηλότερο ποσό voucher φτάνει έως τα 710 ευρώ.     

Παράδειγμα 1

 • Ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού.
 • Επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς 558 ευρώ (450€ καθαρή αξία+108€ ΦΠΑ).
 • Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%
 • Με το ποσοστό ενίσχυσης της συγκεκριμένης κατηγορίας (45%) προκύπτει : 450€ x 45% = 202,50€.
 • Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από το πλαφόν της επιταγής για αυτή την κατηγορία (202,50 < 290,32€).
 • Επομένως η επιδότηση θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό και όχι το πλαφόν
 • (45% x 450€) + (45% x l08€) = 202,50€ + 48,60€ = 251,10€ τελική επιδότηση.

Παράδειγμα 2 

 • Ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού.
 • Επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς 868 ευρώ (700€ καθαρή αξία+168€ ΦΠΑ).
 • Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%
 • Με το ποσοστό ενίσχυσης της συγκεκριμένης κατηγορίας (45%) προκύπτει : 700,00€ x 45% = 315,00€.
 • Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από το πλαφόν της επιταγής για αυτή την κατηγορία (315,00 > 290,32€).
 • Επομένως η επιδότηση θα υπολογιστεί με βάση το πλαφόν και όχι το ποσοστό
 • 290,32€ + (24% x 290,32€) = 290,32€ + 69,68€ =360,00€ τελική επιδότηση. 

Επιδοτείται και ο ΦΠΑ

Επιδοτείται και ο ΦΠΑ ανάλογα με το ποσοστό που ισχύει σε κάθε περιοχή. 

Δηλαδή εάν στο ανώτερο παράδειγμα 2 ο ΦΠΑ που εφαρμοζόταν ήταν της τάξης του 17%, τότε η επιδότηση θα ανερχόταν στο ποσό των 290,32€ + (17% x 290,32€) = 290,32€ + 49,35€ = 339,67€. 

Παράδειγμα 1:

Ωφελούμενος της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Αθήνα και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 340,00€, το οποίο προκύπτει ως εξής:

 • Καθαρό ποσό: 274,19€
 • ΦΠΑ: 65,81€ (24%)
 • Σύνολο: 340,00€

Παράδειγμα 2:

Ωφελούμενος της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Χίο και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 320,80 €, το οποίο προκύπτει ως εξής:

 • Καθαρό ποσό: 274,19€
 • ΦΠΑ: 46,61€ (17%)
 • Σύνολο: 320,80€

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι αγορές των νέων συσκευών από τους ενδιαφερόμενους

«Χτίζουμε δίχτυ προστασίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Εξοικονομώ», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι αύριο, Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2».

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται η κατανάλωση ανά νοικοκυριό να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με την χρήση του κωδικού TAXIS και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ενώ δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες το χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων.

Μιλώντας για την αλλαγή των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή.

«Τέλος από 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπρασαρμογής»

Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι:

«Τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπετε μέχρι να την καταργήσουμε την 1η Ιουλίου. Από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο μειωμένοι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς».

Τσακίρης: Νέα δράση ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία που επίσης ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων συσκευών.

Υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ενώ σημείωσε ότι η δράση θα οδηγήσει στην αντικατάσταση 380.000 συσκευών.

Σδούκου: Δεν γίνεται η αγορά χωρίς την παράδοση παλιάς συσκευής

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis.

Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Απαραίτηση προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου.

Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δεν θα εισπράττει την επιχορήγηση.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (ως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk.

(φωτογραφία Pexels)

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News