Fuel Pass 2: Το πλάνο επιδότησης για καύσιμα και βενζίνη που εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία
Fuel Pass 2: Το πλάνο επιδότησης για καύσιμα και βενζίνη που εξετάζει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό διερεύνηση μιας νέα «επιταγή ακρίβειας»

Πιθανότατα τη Δευτέρα 20 Ιουνίου αναμένεται να επισημοποιηθούν οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα καύσιμα που θα έχει ορίζοντας τριμήνου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Είναι πλέον ειλημμένη απόφαση, όπως άλλωστε εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπάρξει μία νέα δέσμη μέτρων για την βενζίνη ώστε να ελαφρυνθούν συνολικά οι πολίτες. Γι αυτό το λόγο άλλωστε το Fuel Pass 2, θα έχει διευρυμένα κριτήρια καθώς αναμένεται να προβλέπει αύξηση του ποσού της επιδότησης αλλά και του αριθμού των δικαιούχων.

«Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έτσι το στίγμα του για τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κόστος του νέου πακέτου υπολογίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ καθώς μόνο η αύξηση της κρατικής ενίσχυσης -στην «ομπρέλα» της οποίας θα μπει μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων καθώς θα φτάσουν τα 3 εκατ. από 2,3 εκατ. στον πρώτο κύκλο των επιδοτήσεων- θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ.

Fuel Pass 2: Τα νέα μέτρα για τη βενζίνη

Το νέο επίδομα για τη βενζίνη θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και αναμένεται να υπάρξει αύξηση στην επιδότηση - ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος- με τα χρήματα να είναι από 40 ως και 60 ευρώ. Την ίδια στιγμή δικαιούχοι αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερα νοικοκυριά καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα κυμανθεί στα 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.

//--> //-->

Οπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθεί το μοντέλο και του πρώτου Fuel Pass με τους δικαιούχους -φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες- να υποβάλλουν αίτηση για όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που έχουν στην κατοχή τους και είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση αναμένεται και πάλι να καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος. Η πίστωση της επιδότησης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της επιλογής του. Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

Παράλληλα, για το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση στην αντλία θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές στα πλοία υπό μελέτη βρίσκεται το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

//--> //-->

Επιδότηση καυσίμων μέσω... ΕΝΦΙΑ

Η χρηματοδότηση για τη νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα καύσιμα επί της ουσίας «χρηματοδοτείται» από τα έσοδα που υπάρχουν στα ταμεία λόγω του ΕΝΦΙΑ. Οι εισπράξεις του φόρου για τα ακίνητα ανοίγουν τον δρόμο για επέκταση της επιδότησης καύσιμων η οποία έρχεται να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά που βάλλονται από τις αυξήσεις.

Οπως ανέλυσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Πάνω από τα μισά εξ αυτών προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να τον εξοφλήσουν εφάπαξ και δεν τα υπολόγιζαν στην κυβέρνηση γι αυτό το μήνα.

Στο τραπέζι και μια νέα «επιταγή ακρίβειας»

Εξάλλου, ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται εν όψει καλοκαιριού είναι για η χορήγηση στα ευάλωτα νοικοκυριά νέας «επιταγής ακρίβειας». Ουσιαστικά μία οικονομική βοήθεια αντίστοιχη με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα. Για προκριθεί ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250-300 εκατ. ευρώ.

(φωτογραφία Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News