ΜέΡΑ25: Ο πληθωρισμός είναι η «νέα λιτότητα»

Οικονομία
ΜέΡΑ25: Ο πληθωρισμός είναι η «νέα λιτότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως «μόνη λύση» παρουσιάζει το ΜέΡΑ25 την «άμεση υιοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει εδώ και μήνες»

Την «εκτίναξη» του πληθωρισμού στο 11,3% το Μάιο, σχολιάζει το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι σε αυτό το επίπεδο «είχε να βρεθεί από το 1993».

«Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (έως +173%!) και πολλών βασικών ειδών διατροφής (έως +23%), γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός αγγίζει το 25% για τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις, αφού αυτές πλήττονται συγκριτικά περισσότερο από αυτές τις αυξήσεις», σημειώνει και προσθέτει: «Με άλλες λέξεις, τον τελευταίο χρόνο, τα πιο αδύναμα και τα μεσαία νοικοκυριά έχουν απωλέσει εισόδημα 3 μηνών. Πρόκειται για τη "νέα λιτότητα" που έρχεται να αφαιμάξει περαιτέρω την ήδη καθημαγμένη ελληνική κοινωνία μετά από 12 χρόνια εφαρμογής μνημονίων».

Ως «μόνη λύση» παρουσιάζει το ΜέΡΑ25 την «άμεση υιοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει εδώ και μήνες». Συγκεκριμένα αναφέρει, την «Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει αυτού, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021», τη «μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 15%, του μεσαίου από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%», την «ακύρωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ» και τέλος τον «ουσιαστικό έλεγχο και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο καρτέλ των σούπερ μάρκετ για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News