Ακρίβεια: Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές των τροφίμων (βίντεο)

Οικονομία
Ακρίβεια: Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές των τροφίμων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγο για κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης κάνουν λόγο οι ειδικοί

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα των τροφίμων με φόντο την ακρίβεια στις τιμές. Παρά το γεγονός ότι ο Μάϊος έδωσε μια σταθερότητα έως και διάθεση μείωσης από τις τιμές του Απρίλη, που είναι αυξημένες, ήδη από τον Απρίλη του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, το σιτάρι εξακολουθεί να καταγράφει ράλι ανόδου με την αύξηση του τον Μάιο να φτάνει το 5,6%.

Ανήσυχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επαγγελματίες, που βλέπουν νέες  αυξήσεις στις τιμές πώλησης προϊόντων να είναι μονόδρομος, την ώρα που επιστήμονες του χώρου μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης που επιβάλλει σχεδιασμό με φόντο την αυτάρκεια σε τρόφιμα των χωρών.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών του Ηρακλείου, Βασίλης Δαφέρμος, επισήμανε τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, εξηγώντας πως παρά το γεγονός ότι επιχειρούν οι ίδιοι να απορροφήσουν τα κόστη, πλέον με αυτή την ανηφόρα των τιμών, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου.

Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές με απροσδιόριστες όμως συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία στο μέλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και μεταφοράς, προκαλούν περαιτέρω ασφυξία και ωθούν τους καταναλωτές στην υιοθέτηση νέων αγοραστικών συνηθειών. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν τις δαπάνες τους, επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ "παγώνουν" τις αγορές βασικών διατροφικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News