«Εμπάργκο» στα ρωσικά καύσιμα από ΕΕ: Ποια κράτη συμφωνούν και ποια όχι - Νέα άνοδος στις αντλίες

Οικονομία
«Εμπάργκο» στα ρωσικά καύσιμα από ΕΕ: Ποια κράτη συμφωνούν και ποια όχι - Νέα άνοδος στις αντλίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διίστανται οι απόψεις των κρατών-μελών της ΕΕ επί ενδεχόμενου «εμπάργκο» στα Ρωσικά καύσιμα - «Δεν πρέπει να παρθούν βιαστικές αποφάσεις», αναφέρει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θέτοντας στο «στόχαστρο» τον κερδοφόρο ενεργειακό της τομέα, τόνισαν, σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας, στην αρχή μιας εβδομάδας έντονων διπλωματικών συνομιλιών, επιδιώκοντας την εφαρμογή περισσότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν, ήδη, επιβάλει πλήθος κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής Ρωσικής τράπεζας.

Η ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης με το σημαντικό της λιμάνι, αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα.

Χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, πιέζουν για το εν λόγω «εμπάργκο». Η Γερμανία, όμως, η οποία εξαρτάται αρκετά από το ρωσικό αέριο, προειδοποιεί να μην παρθούν βιαστικές αποφάσεις, υπενθυμίζοντας τις, ήδη, υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη.

Με άλλα λόγια ένα «εμπάργκο» επί των Ρωσικών ενεργειακών πόρων, ακόμη και υπό τη συντριπτική κοινή γνώμη να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, θα μπορούσε να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος στους ηγέτες της ΕΕ.

Στο μεταξύ, δυσκολία επί της ταχείας παραγωγής καυσίμων των ποσοτήτων, που ζητούν οι Δυτικοί, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν παραγωγοί στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, που δέχτηκαν, παράλληλα, επιθέσεις από αντάρτες «Χούτι».

ΥΠΕΞ Ιρλανδίας

«Βλέποντας την έκταση της καταστροφής στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο και τον άνθρακα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney, πριν από συνάντηση υπουργών της Ε.Ε.

ΥΠΕΞ Λιθουανίας

«Είναι αναπόφευκτο να μην κινηθούμε προς τον ενεργειακό τομέα και σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο, γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έσοδα του Ρωσικής οικονομίας», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Gabrielius Landsbergis.

ΥΠΕΞ Γερμανίας

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, ανέφερε ότι «οι φωτογραφίες από την Ουκρανία είναι αποκαρδιωτικές. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο σαφές ότι η Ε.Ε., ο κόσμος που πιστεύει σε μια οργανωμένη τάξη βασισμένη σε κανόνες, πρέπει να απομονώσει το καθεστώς αυτό». Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Πρωθυπουργός Ολλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ανέφερε σε ξεχωριστή σχετική συνάντηση ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί, να εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας και δεν μπορεί να απεξαρτηθεί απ’ αυτά από την μία μέρα στην άλλη, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σαφές, τι είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί και τι όχι σε αυτό το στάδιο.

Και ενώ η βενζίνη κοστίζει, ήδη, στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε πάνω από 2 ευρώ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, που επιδιώκει να επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα στις επερχόμενες εκλογές της χώρας, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των ενεργειακών πόρων. Θυμάται, εξάλλου, πολύ καλά ότι η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» προέκυψε ως αντίδραση μετά από κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

ΗΠΑ - Αγγλία

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, έχουν προχωρήσει στη στοχοποίηση του  ρωσικού πετρελαίου, για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., δεν είναι μία τόσο εύκολη απόφαση, αλλά μάλλον σκληρή και διχαστική μεταξύ των, αφού η Ευρώπη για το φυσικό αέριο βασίζεται κατά 40% στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, φτάνει στις Βρυξέλλες, την ερρχόμενη Πέμπτη 24 Μαρτίου, για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., και τους G7 συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας, προκειμένου να σκληρύνουν τη στάση της Δύσης εναντίον της Μόσχας.

Σε παρελθοντικό χρόνο, η ίδια η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, θα μπορούσαν να ωθήσουν το κλείσιμο ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σημερινές τιμές - Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

109,89 δολάρια το βαρέλι (+1,8%) έφθασαν, σήμερα, οι τιμές του μπρεντ, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ξεπέρασε τα 108 δολάρια ανά βαρέλι.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το WTI ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και έπειτα υποχώρησε ελάχιστα.

Στο μεταξύ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και θα μπορούσαν διαμέσου άμεσης αύξησης της ενεργειακής παραγωγής, να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών πόρων, επιλέγουν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις των δυτικών. Οι ίδιοι ανακοινώνουν, ότι δυσκολεύονται να παράγουν τόσο άμεσα τις ποσότητες, που τους έχουν ζητηθεί.

Έτσι, οι τιμές στο πετρέλαιο συνεχίζουν να καταγράφουν καινούργια άνοδο για τρίτη συνεχόμενη μέρα, γεγονός που εντάθηκε, έπειτα από επιθέσεις ανταρτών «Χούτι» υποστηριζόμενες από το Ιράν, σε εγκαταστάσεις ενεργειακής παραγωγής επί της Σαουδικής Αραβίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News