Η ανάκαμψη του τουρισμού κρίνει την ανάπτυξη

Οικονομία
Η ανάκαμψη του τουρισμού κρίνει την ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την αρχή του χρόνου στο μέτωπο της πανδημίας ανησυχούν σοβαρά το οικονομικό επιτελείο

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την αρχή του χρόνου στο μέτωπο της πανδημίας ανησυχούν σοβαρά το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού, καθώς η ανάκαμψη της αποκαλούμενης “βαριάς βιομηχανίας” της Ελλάδας, μαζί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κρίνουν και την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Το 2019, το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ έφτανε το 21% και ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ και οι κατασκευές περίπου το 7-8% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πτώση του τουρισμού κατά περίπου κατά 70% το 2020 διόγκωσε σημαντικά την ύφεση της οικονομίας για το έτος, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Λόγω της ειδικής φύσης του, ο τουρισμός έχει προϋποθέσεις για να πάει καλά. Συγκεκριμένα, με τις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αργότερο μέχρι και το τέλος Μαΐου η ανοσία της κοινότητας στη χώρα, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί εύκολα τουρίστες. Παράλληλα, όμως, η ανοσία της κοινότητας θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα και η Ρωσία, από τις οποίες παραδοσιακά δεχόμασταν μεγάλη τουριστική κίνηση τα προηγούμενα χρόνια.

Στην παρούσα φάση, αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προμήθεια των εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τους χαμηλούς ρυθμούς στους ημερήσιους εμβολιασμούς, η ανοσία της κοινότητας φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι και το τέλος της άνοιξης. Ωστόσο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προωθεί η Ελλάδα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού και υιοθετείται και από την Ε.Ε. θα βοηθήσει σημαντικά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε για το 2021, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ανάλυση για την πορεία της Ευρωζώνης, επισήμανε τον κίνδυνο για την πορεία του τομέα των υπηρεσιών (όπου υπάγεται και ο τουρισμός) από τη συνέχεια της πανδημίας, εν αντιθέσει με τη μεταποίηση που δείχνει πανευρωπαϊκά να έχει μια σχετική... ανοσία στον κορωνοϊό.

Προχθές κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία από τον ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής κ. Νίκος Βέττας παρουσίασε τρία σενάρια για την οικονομία. Το καλύτερο σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 5,5% του ΑΕΠ, το βασικό προβλέπει ανάπτυξη 4-4,3% και το χειρότερο σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Στην ανάλυσή του, και απαντώντας στο ποια είναι η βασική παραδοχή για την επίτευξη του κακού σεναρίου, απάντησε «να πάει ο τουρισμός όπως πήγε και το 2020», ενώ σε άλλη αναφορά του στο θέμα τόνισε ότι ο στόχος για ανάκτηση φέτος του 60% του τζίρου του 2019 για τον τουρισμό είναι «αισιόδοξος».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News