Μεγαλύτερο μέρος από την “επιστρεπτέα προκαταβολή” μπορεί να μετατραπεί σε... μη επιστρεπτέα, δηλαδή από ενίσχυση να γίνει επιδότηση, μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεβάζει στα 10 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. ευρώ) το ανώτατο όριο κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” - το οποίο με τα σημερινά δεδομένα έχει μη επιστρεπτέο χαρακτήρα από 20% έως και 50%, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά τού κάθε ενός από τους πέντε πρώτους κύκλους - να λάβει χαρακτήρα επιδοτήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό.
Μέχρι σήμερα, μέσα από τους πέντε πρώτους κύκλους “επιστρεπτέας προκαταβολής” έχουν διοχετευτεί 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία - για την ακρίβεια τα 7 δισ. ευρώ θα είναι με την ολοκλήρωση των πληρωμών του πέμπτου κύκλου - σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερο κομμάτι των πρώτων τριών κύκλων να έχουν μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, και τώρα οι αποφάσεις της Κομισιόν διευκολύνουν τους χειρισμούς. Οι αποφάσεις για το εύρος τού μη επιστρεπτέου τμήματος δεν έχουν ληφθεί ακόμα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών - μόλις χθες “κλείδωσε” η σχετική απόφαση της Κομισιόν - και αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στον χρόνο εξόδου από την πανδημία ώστε να σταθμιστούν και οι δημοσιονομικές προεκτάσεις.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν για τη μετατροπή επιστρεπτέων μέσων σε άμεσες επιχορηγήσεις, «η Επιτροπή θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές), που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου. Καταρχήν, αυτού του είδους η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (225 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς). Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στα κράτη-μέλη να επιλέγουν, κατά πρώτο λόγο, τα επιστρεπτέα μέσα ως μορφή ενίσχυσης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020 για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου, αυξάνοντας τα ανώτατα όρια που καθορίζονται σε αυτό.
Τα νέα όρια
Δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και της παράτασης των κυβερνητικών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του ιού, με την εν λόγω τροποποίηση αυξάνονται επίσης τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για ορισμένα μέτρα στήριξης:
Όσον αφορά στα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, στο εξής τα προηγούμενα ανώτατα όρια ανά επιχείρηση διπλασιάζονται (λαμβανομένης υπόψη της διαθεσιμότητας της στήριξης ήσσονος σημασίας). Τα νέα ανώτατα όρια είναι 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (προηγουμένως 100.000 ευρώ), 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (προηγουμένως 120.000 ευρώ) και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς (προηγουμένως 800.000 ευρώ). Όπως και προηγουμένως, οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους έως 200 000 ευρώ ανά επιχείρηση (έως 30 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και έως 25 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον γεωργικό τομέα) για περίοδο τριών οικονομικών ετών, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των αντίστοιχων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.
Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού, με απώλειες κύκλου εργασιών ύψους τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση (προηγουμένως 3 εκατ. ευρώ).
Συνέχεια των αναστολών
Παρατείνεται και για τον Φεβρουάριο το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα εξής: «Γνωστοποιείται ότι το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (Παράρτημα Α-Δ) της τελευταίας εν ισχύι ΚΥΑ».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.