chips-laxanikon-640x640.jpg

Τσιπς λαχανικών στον φούρνο: Τραγανά, υγιεινά και ακαταμάχητα με ελάχιστες θερμίδες

Γαστρονομία
Τσιπς λαχανικών στον φούρνο: Τραγανά, υγιεινά και ακαταμάχητα με ελάχιστες θερμίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπς λαχανικών, τραγανά κι ακαταμάχητα για όλες τις ώρες. Αν φτιάξεις τα τσιπς λαχανικών στο φούρνο οι θερμίδες ελαττώνονται στο ελάχιστο.

Τραγανά, ελαφριά και γεμάτα γεύση, τα τσιπς λαχανικών αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό σνακ χωρίς τύψεις.

chips-laxanikon-640x640.jpg

Καρότο, παντζάρι, κολοκύθι ή γλυκοπατάτα κόβονται σε λεπτές φέτες, αρωματίζονται με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά και ψήνονται στον φούρνο μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και απολαυστικά τραγανά.

Σε αντίθεση με τα τηγανητά, τα ψητά τσιπς λαχανικών έχουν ελάχιστες θερμίδες, διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους και τρώγονται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ιδανικά για το γραφείο, το σχολείο ή μια ελαφριά βραδινή λιχουδιά.

Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 

  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 παντζάρι
  • 1 κόκκινη γλυκοπατάτα
  • 1 ρίζα παστινάκη
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Λίγο
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα ωμά λαχανικά.
  2. Στο μαντολίνο κόβουμε σε φέτες πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες, όλα τα λαχανικά.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το παντζάρι και σε άλλο μπολ όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάζουμε λίγα παγάκια και κάθε μπολ.
  4. Γεμίζουμε τα μπολ με νερό κι αφήνουμε τα λαχανικά να σταθούν για 20΄.
  5. Μετά, τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά απλώνοντάς τα σε απορροφητικό χαρτί.
  6. Φροντίζουμε να απλώσουμε τα λαχανικά σε μία στρώση, ώστε να μην καλύπτει το ένα το άλλο και να στεγνώσουν πολύ καλά. Ταμπονάρουμε τα λαχανικά με χαρτί από την πάνω πλευρά ώστε να στεγνώσουν τελείως.
  7. Ζεσταίνουμε τη φριτέζα να κάψει και τηγανίζουμε τα τσιπς λαχανικών για 2΄μέχρι να γίνουν τραγανά, για λίγα λεπτά.
  8. Τα βγάζουμε απλωτά σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
  9. Διατηρούνται τραγανά σε αεροστεγές κουτί, σφραγισμένα καλά για 3-4 ημέρες. Για τραγανά τσιπς πρέπει να τα προστατεύσετε από την υγρασία του χώρου.

ΤΣΙΠΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  1. Τα τσιπς λαχανικών μπορούμε να τα ψήσουμε και στο φούρνο.
  2. Τα αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές.
  3. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Τα τσιπς πρέπει να είναι αραιά μεταξύ τους ώστε να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
  4. Όμως θέλουν χαμηλή θερμοκρασία να στεγνώνουν και πολύ ώρα ώστε να γίνουν τραγανά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150 °C στον αέρα, για περίπου 25΄ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά.
  6. Σερβίρουμε με ντιπ γιαούρτι ή ντιπ τυρί κρέμα.
  7. Τσιπς λαχανικών μπορείς να φτιάξεις με ό,τι λαχανικά σου αρέσει.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News