Αυτή η μηλόπιτα με σφολιάτα είναι η πιο γρήγορη και απολαυστική εκδοχή του αγαπημένου γλυκού του φθινοπώρου. Τραγανή σφολιάτα που αγκαλιάζει μελωμένα μήλα, πασπαλισμένα με κανέλα, και μια αρωματική κρέμα αμυγδάλου που λιώνει στο στόμα.

Ετοιμάζεται εύκολα, χωρίς μίξερ, και γεμίζει το σπίτι με υπέροχη μυρωδιά. Ιδανική για πρωινό, για τον απογευματινό καφέ ή ως επιδόρπιο μετά το φαγητό. Με λίγα υλικά και ελάχιστο χρόνο, φτιάχνετε ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με τη γεύση και την απλότητά του - μια μπουκιά ζεστασιάς και θαλπωρής.
Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για την σφολιάτα
- 1 συσκ. φύλλο σφολιάτας
- 4 μήλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση:
- 100 gr αμύγδαλα αλεσμένα
- 100 gr ζαχαρη αχνη
- 100 gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1 αυγό
- Λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
- 2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 κ.σ. κονιάκ
Για το σερβίρισμα
- Λίγη κανέλα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη, βούτυρο, κανέλα, αυγό, βανίλια, μαρμελάδα και κονιάκ — και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας.
- Απλώνουμε τη γέμιση με το κορνέ σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό.
- Καθαρίζουμε την καρδιά των μήλων με μαχαίρι και, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Στρώνουμε τις φέτες μήλου πάνω από τη γέμιση, εναλλάσσοντας κόκκινα και πράσινα μήλα. Τοποθετούμε τη μία φέτα να καλύπτει ελαφρώς την επόμενη.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αέρα) και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να καραμελώσουν τα μήλα.
- Σερβίρουμε τη μηλόπιτα με σφολιάτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
