Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο άρωμα των σπιτικών μπιφτεκιών που ψήνονται; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα δικά της μυστικά επιτυχίας, για να πετύχουν τα μπιφτέκια όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην υφή και τη ζουμερότητά τους.
Η γνωστή σεφ επιλέγει μοσχαρίσιο κιμά από κομμάτια με λίγο λίπος, που χαρίζει νοστιμιά και κρατά το μπιφτέκι μαλακό καθώς ψήνεται. Αν και ο άπαχος κιμάς είναι πιο ελαφρύς, δεν δίνει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
Το μεγάλο μυστικό, όμως, βρίσκεται στο ξύδι. Μια μικρή ποσότητα στον κιμά βοηθά να σπάσουν οι ίνες του κρέατος, προσφέροντας ένα πιο τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα, ειδικά σε συνδυασμό με καλό ζύμωμα.
Ξεκούραση
Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μίγμα του κιμά θα μένει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με τον κιμά, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο ζουμερά και αρωματικά.
Μπόλικο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα
Η κλασική εκτέλεση θέλει τριμμένο κρεμμύδι που δίνει απίστευτη νοστιμιά και το κάνει πάρα πολύ ζουμερό. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά, θα τα κρατήσουν ζουμερά και μαλακά, ειδικά αν πρόκειται στο φούρνο που τόσο πολύ αγαπάτε όλοι και τα φτιάχνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα. άλλωστε είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. Ξέρω ότι οι περισσότεροι βάζετε κρεμμύδι, αλλά δεν συνηθίζετε πολύ την ντομάτα. Δοκιμάστε την στο μείγμα και θα δείτε την διαφορά και στη γεύση και στο πόσο ζουμερά θα βγουν στο τέλος.
Το ψωμί
Προτιμώ να χρησιμοποιώ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα. Εκτός από ψωμί, άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι. Ακόμα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα, νιφάδες ή πίτουρο βρώμης. Γίνονται εξίσου ζουμερά και νόστιμα.
Αυγό στο μίγμα;
Συνήθως έχουν αυγό. Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το αυγό έχει την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ στο μίγμα που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο, που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο ζουμερό στο ψήσιμο.

Αν κάνεις διατροφή, βάλε λαχανικά
Για να βγει ζουμερό, προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι. Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν ζουμερά.
Με φρυγανιά
Τα παραδοσιακά τα φτιάχνανε με μπαγιάτικο ψωμί. Η τριμμένη φρυγανιά είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι η φρυγανιά ρουφάει γρήγορα κι απορροφάει όλη την υγρασία από τα υλικά και μπορεί να στεγνώσει αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τα ψήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να προσθέσεις δυο τρεις κουταλιές γάλα ή νερό και να ξανά ζυμώσεις το μίγμα.
