Από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές με τυριά αποτελούν μια απλή αλλά απολαυστική πρόταση για ορεκτικό, μεζέ ή και ελαφρύ γεύμα. Με έντονο χρώμα, πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα, αυτό το πιάτο φέρνει στο τραπέζι τη ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας και τη νοστιμιά των αγνών υλικών.
Οι κόκκινες πιπεριές – γλυκές, σαρκώδεις και γεμάτες άρωμα – ψήνονται στον φούρνο γεμισμένες με έναν πλούσιο συνδυασμό ελληνικών τυριών όπως φέτα, ανθότυρο, και γραβιέρα, που λιώνουν και αναμειγνύονται ιδανικά. Συχνά προστίθενται και μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικός, ενώ λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ένα άγγιγμα πάπρικας ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα.
Σερβίρονται ζεστές ή και σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία ψωμιού ή παξιμαδιού, και συνδυάζονται ιδανικά με κρασί ή ούζο, σε κάθε τραπέζι – από το οικογενειακό Κυριακάτικο μέχρι τον καλοκαιρινό μεζέ με φίλους.

Είτε τις προσφέρεις ως πρώτο πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές με τυριά δεν απογοητεύουν ποτέ. Είναι η απόδειξη πως λίγα, καλά υλικά αρκούν για να δημιουργήσεις κάτι αυθεντικά νόστιμο – μια μικρή γαστρονομική πανδαισία που τιμά την ελληνική κουζίνα.
Είναι μία πρόταση της Ομάδας Live Kitchen και του σεφ Πάνου Παπαδάκη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Για τη γέμιση
- 1 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 καυτερή πράσινη πιπεριά
- Μαϊντανό
- 200 γρ. Στραγγιστό Γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
- 350 γρ. Τυρί φέτα
- 70 γρ. Τριμμένη γραβιέρα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ρίγανη
Για το άλειμμα
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
Για το σερβίρισμα
- Μαϊντανό
- Κρέμα ξίδι βαλσάμικο
Εκτέλεση
- Χαράζουμε τις πιπεριές πρώτα κάθετα, από την κορυφή προς τη βάση, χωρίς να τις κόψουμε τελείως.
- Συνεχίζουμε και χαράζουμε ελαφρώς στη βάση, προσέχοντας να μην κόψουμε μέχρι κάτω, και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό.
- Τοποθετούμε τις καθαρισμένες πιπεριές σε ένα πυρέξ διαστάσεων περίπου 20×30 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη καυτερή πιπεριά, το στραγγιστό γιαούρτι, τη γραβιέρα, τη φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Γεμίζουμε προσεκτικά κάθε πιπεριά και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ρίγανη και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Σερβίρουμε ζεστές, με λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω και λίγες σταγόνες κρέμα βαλσάμικου για έξτρα ένταση στη γεύση.