Η Κερασόπιτα της Μακεδονίας είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει τη νοστιμιά των φρέσκων κερασιών με την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας. Ζουμερή, αρωματική και γεμάτη χρώμα, αυτή η πίτα μεταφέρει στο τραπέζι σας τη γεύση του βορειοελλαδίτικου καλοκαιριού.
Η απλότητα της συνταγής αναδεικνύει τη φρουτένια γλύκα των κερασιών, κάνοντας την κάθε μπουκιά ξεχωριστή. Ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας, συνοδεύεται υπέροχα με καφέ ή παγωτό. Η κερασόπιτα δεν είναι απλώς ένα γλυκό - είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τη Μακεδονία μας.
Είναι μία γλυκιά πρόταση του διάσημου σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 360γρ. ζάχαρη
- 335γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 βανιλίνες
- 1 & 1/5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 385γρ. αλεύρι
- 400γρ. κεράσια απύρηνα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα 25/25 3εκ. και το απλώνουμε καλά.
Προσθέτουμε τα κεράσια στο μείγμα, το ένα κοντά στο άλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για περίπου 50′ λεπτά.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη* και σερβίρουμε.