Αυτά τα τυροπιτάκια-σαλιγκάρια ξεχωρίζουν για τη γεύση και την εμφάνισή τους.
Η σπιτική ζύμη, φτιαγμένη με σόδα, ηλιέλαιο και ξύδι, δίνει ελαστικότητα και τραγανότητα, ενώ η γέμιση με φέτα προσφέρει αυθεντική ελληνική νοστιμιά. Το κάθε φύλλο ανοίγει στο χέρι, γεμίζεται και τυλίγεται προσεκτικά, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα.
Το σουσάμι ολικής άλεσης προσθέτει υφή και άρωμα, ενώ το ψήσιμο στις σωστές θερμοκρασίες εξασφαλίζει τέλειο αποτέλεσμα. Ιδανικά για πρωινό, brunch ή συνοδευτικό σε τραπέζι, θα κλέψουν τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά και την παρουσίασή τους.
Είναι μία πρόταση του διάσημου σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 αυγό
- 65 γρ. ηλιέλαιο
- 60 γρ. άσπρο ξύδι
- 800 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 330 μml σόδα
- 400 γρ. φέτα
- ηλιέλαιο
- λίγο σουσάμι ολικής άλεσης
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε, ανακατεύοντας ταυτόχρονα, το άσπρο ξύδι και λίγο από το σκληρό αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε εναλλάξ τη σόδα, το υπόλοιπο σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μόλις σφίξει η ζύμη μας, ζυμώνουμε με το χέρι (πάντα με γάντι), βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 20′ λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε λίγο τη ζύμη μας, πλάθουμε ένα μπαστούνι και το κόβουμε σε 14 ίσα κομμάτια.
Βάζουμε σε ένα μπολ ηλιέλαιο, δουλεύουμε λίγο τα κομμάτια ζύμης, τα βουτάμε στο ηλιέλαιο, ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, με τα χέρια το τραβάμε από τις άκρες να γίνει σαν μαντίλα, το κόβουμε στη μέση, γεμίζουμε κάθε μισό με φέτα, τα τυλίγουμε σαν φλογέρα και τα στρίβουμε να γίνουν σαν σαλιγκάρια. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε για όλα τα κομμάτια ζύμης.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, με πινέλο τα βρέχουμε με νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ολικής άλεσης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 30′ λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, ψήνουμε για άλλα 15′ λεπτά και σερβίρουμε.