karidopita

Καρυδόπιτα: Το απόλυτο γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα που κατακτά τις εντυπώσεις

Γαστρονομία
Καρυδόπιτα: Το απόλυτο γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα που κατακτά τις εντυπώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντανόστιμη καρυδόπιτα για να συνοδεύσετε τον απογευματινό καφέ σας ή μια γιορτινή συγκέντρωση

Η καρυδόπιτα είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση των καρυδιών με αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Το σιρόπι με μια πινελιά κονιάκ ενισχύει τη γεύση, ενώ η υφή της είναι αφράτη και ζουμερή, ιδανική για κάθε εποχή.

Είναι το τέλειο συνοδευτικό για έναν απογευματινό καφέ ή μια γιορτινή συγκέντρωση, αφού εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με την πλούσια γεύση της. Με απλά υλικά και εύκολη διαδικασία, η καρυδόπιτα είναι μια επιλογή που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Είναι μία συνταγή του σεφ, Σάκη Στάμου. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για μια φόρμα κέικ 

  • 1 κούπα καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη 

  • 1 κουπα σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1/4 της κουπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 6 αυγά•1 κουπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα ηλιέλαιο 
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
  • 1 αμπούλα βανίλια 
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη 
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο 
  • καρυδόψιχα τριμμένη, για το σερβίρισμα 

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • 2 κούπες νερό 
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 

Εκτέλεση:

Για να ετοιμάσουμε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε λεκανάκι με μίξερ (χειρός) χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει (γύρω στα 5 λεπτά). Ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο ,ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

thumbnail_IMG_4071.jpg

Αδειάζουμε τη ζύμη στο λαδωμένη φόρμα.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).

Δοκιμάζουμε με μαχαίρι για να ελέγξουμε το ψήσιμο. Αν βγει στεγνό, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και το ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).

Προσθέτουμε το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.

Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

thumbnail_IMG_4073

Κόβουμε σε φέτες, σερβίρουμε και... απολαμβάνουμε! 

Καλή επιτυχία!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News