Μια θεϊκή, νηστίσιμη πίτα που θα σας κατακτήσει με την πλούσια γεύση και την υγιεινή της σύνθεση, σας προτείνουμε από την στήλη Γαστρονομία του neakriti.gr!
Αυτή η πίτα συνδυάζει το αφράτο καλαμποκάλευρο με τον πρωτεϊνούχο κιμά σόγιας, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό που θα λατρέψουν όλοι, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί ουρανίσκοι.
Ιδανική για περιόδους νηστείας ή για όσους αναζητούν εναλλακτικές χωρίς ζωικά προϊόντα. Εύκολη στην παρασκευή, με απλά υλικά και έντονη νοστιμιά, αυτή η πίτα αποτελεί τέλεια επιλογή για το καθημερινό τραπέζι ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε τη και αφήστε τη να γίνει η αγαπημένη σας συνταγή!
Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για την νηστίσιμη πίτα
• 6 φλ. νερό
• 1½ φλ. καλαμποκάλευρο
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
• 2 κ.σ. σκόρδο
• 2-3 πιπεριές χρωματιστές (κομμένες σε καρέ)
• 3 φλ. κιμά σόγιας
• 2 φλ. βρασμένα φασόλια ή άλλο βρασμένο όσπριο
• 1 συσκ. ντομάτες αποφλοιωμένες ολόκληρες
• 1 πρέζα/ες κανέλα
• 1 δαφνόφυλλο
• 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
• 2 κ.γ. αλάτι
• 200 γρ. τυρί νηστίσιμο
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε πρώτα τον κιμά σόγιας για 20 λεπτά σε μπόλικο νερό.
Τον στύβουμε με τα χέρια και τον χρησιμοποιούμε όπως τον κιμά.
Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε 2 κ. γλ. αλάτι.
Βροχηδόν ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει το μείγμα, να γίνει σαν πουρές.
Αφού πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε να μείνει ζεστό το μείγμα μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Ροδίζουμε τον κιμά και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, που τις σπάμε με κουτάλα, τα φασόλια και τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 λεπτά μέχρι να πιει σχεδόν τα υγρά της η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200°C βαθμούς.
Βουτυρώνουμε πυρίμαχο οβάλ ή τετράγωνο σκεύος.
Κάνουμε μια στρώση, περίπου 2 φλ. από την κρέμα καλαμποκιού, αδειάζουμε όλο τον κιμά σε μια στρώση και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο πουρέ καλαμποκιού.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε με σαλάτα.