mplatsaria
Φωτ. argiro.gr

Μπλατσαριά με φέτα: Η παραδοσιακή πίτα που θα σας… κλέψει την καρδιά!

Γαστρονομία
Μπλατσαριά με φέτα: Η παραδοσιακή πίτα που θα σας… κλέψει την καρδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή είναι η πίτα της απόλυτης απόλαυσης! – Εύκολη συνταγή για αρχάριες και αρχάριους στην μαγειρική, καθώς και για εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αφιερώνουν χρόνο σε αυτή, ωστόσο δεν θέλουν να στερούνται σε γεύση και ποιότητα

Αν αγαπάτε τις παραδοσιακές γεύσεις και τις εύκολες συνταγές, τότε η μπλατσαριά ή μπλατσάρα με τυρί φέτα είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Αυτή η πίτα ξεχωρίζει για τη φανταστική της ζύμη, που συνδυάζει το γιαούρτι και το καλαμποκάλευρο, δημιουργώντας μια υφή μοναδική και ελαφρώς τραγανή. Η γέμισή της, πλούσια σε τυρί φέτα, δίνει μια γεμάτη, αλμυρή γεύση που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Το καλύτερο με αυτή τη συνταγή είναι η απλότητά της. Δεν απαιτεί περίπλοκες διαδικασίες ή ειδικά εργαλεία και μπορεί να γίνει ακόμα και από αρχάριους στη μαγειρική. Μόλις δοκιμάσετε αυτή την πίτα, θα εντυπωσιαστείτε από την αρμονία των γεύσεων και την αυθεντικότητά της. Φτιάξτε τη μία φορά και θα γίνει αναπόσπαστο μέρος του τραπεζιού σας, γιατί, όπως λένε, η απλότητα συχνά κρύβει την αληθινή μαγεία!

Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 

Για τη γέμιση

•    350 γρ. χόρτα ανάμεικτα 
•    4 φρέσκα κρεμμυδάκια
•    1 πράσο
•    2 κ.σ. άνηθο
•    2 κ.σ. μαϊντανό
•    2 κ.σ. δυόσμο
•    200 γρ. φέτα σκληρή
•    1 αυγό
•    Αλάτι
•    Πιπέρι
•    4 κ.σ. ελαιόλαδο 
•    1 κ.σ. τραχανά ξινό (ή σιμιγδάλι)

Για τον χυλό

•    1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    ½ φλ. καλαμποκάλευρο
•    ½ φλ. ψιλό σιμιγδάλι
•    ½ κ.γ. αλάτι
•    ¼ φλ. ελαιόλαδο
•    100 γρ. γιαούρτι
•    1⅓ νερό

Εκτέλεση: 

Για τη γέμιση

•  Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να «ιδρώσουν».

• Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.

• Θρυμματίζουμε τη φέτα και χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό.

•    Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια, να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους, αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε.

•    Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τα χόρτα με το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, το αβγό, τον τραχανά και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

•    Αν βγαίνει υγρασία στη γέμιση, προσθέτουμε ελάχιστο τραχανά επιπλέον.

Για το χυλό

•    Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και αλάτι να ενωθούν.

•    Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος όπου ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το 1 φλιτζάνι νερό.

•    Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μορφή πηχτού χυλού.

Στο ταψί

•    Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 28-30 εκ., τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.

•    Ρίχνουμε τα ⅔ του χυλού και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει σε λεπτή στρώση όλη τη βάση του σκεύους.

•    Απλώνουμε από πάνω όλη τη γέμιση σε μία στρώση και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.

•    Ρίχνουμε στο χυλό που έμεινε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά να αραιώσει.

•    Σιγά σιγά, περιχύνουμε τη γέμιση με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά της.•    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα στους 200°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

•    Αφήνουμε την μπλατσάρα να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

•    Τη σερβίρουμε παραδοσιακά με γιαούρτι.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News