tyropita-simigdali-anapodogyristi

Τυρόπιτα με σιμιγδάλι αναποδογυριστή - Πεντανόστιμη και κρατσανιστή

Γαστρονομία
Τυρόπιτα με σιμιγδάλι αναποδογυριστή - Πεντανόστιμη και κρατσανιστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια καταπληκτική συνταγή για τυρόπιτα με σιμιγδάλι αναποδογυριστή

Τραγανή και αφράτη τυρόπιτα, με φύλλο κρούστας και σιμιγδάλι ψιλό, κεφαλογραβιέρα, μανούρι και ανάμεικτα τυριά σας προτείνουμε σήμερα μέσα από τη στήλη Γαστρονομία. 

Είναι μία συνταγή που θα λατρέψετε καθώς είναι πεντανόστιμη και κρατσανιστή. 

Θα εντυπωσιάσετε και θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. 

Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.  

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την τυρόπιτα:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

  • 150 γρ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 lt φρέσκο γάλα

  • 1 kg φέτα - κεφαλογραβιέρα - μανούρι (ανάμεικτα)

  • 2 αυγά

  • 2 κρόκους

  • Μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι

  • 2 κ.σ. μπούκοβο

  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

 

Για τη τυρόπιτα

Ξεκινάμε την προετοιμασία, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί, 36 εκ.

Το λαδώνουμε ελαφρά.

Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε.

Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.

Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.

Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.

Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από τη τυρόπιτα με σιμιγδάλι.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα εύκολη με φύλλο και κρέμα σιμιγδάλι στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Βγάζουμε την τυρόπιτα με φύλλο σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News