Με αυτή τη συνταγή και τα μυστικά της, θα έχεις την ωραιότερη σπιτική πίτσα στο τραπέζι σου, σαν αυτή που τρως στην Ιταλία. Πίτσα αυθεντική και φανταστική!
Με την ίδια ζύμη, φτιάχνεις λεπτή, τραγανή πίτσα ή και πιο αφράτη ανάλογα πώς θα ανοίξεις το φύλλο της!
Είναι μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη ζύµη για πίτσα
- 500 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
- 320 ml χλιαρό νερό
- 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
- 1 πρέζα/ες ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γ. αλάτι
- Λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη ζύμη
Για να φτιάξουμε τη συνταγή ζύμη για πίτσα, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη. Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, μπορείτε να παραλείχετε αυτό το στάδιο.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι υγρή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει μέσα στο μπολ.
Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντας την pizza.
Η ζύμη πίτσας πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώνοντας και δουλεύοντας τη ζύμη πίνει σιγά σιγά το αλεύρι και στο τέλος γίνεται λεία και απαλή.
Για το φούσκωμα
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις της ζύμης να ακουμπούν στο μπολ.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για pizza να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Για τις πίτσες
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, την αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
Πασπαλίζοντας το ταψί με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η εύκολη ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Για το ψήσιμο
Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230°C. Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί.
Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι.
Απλώστε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και με ένα κουτάλι ξεκινώντας από το κέντρο κάνοντας κυκλικές κινήσεις, αλείψτε την επιφάνεια.
Προσθέστε τα υλικά που θέλετε στην πίτσα σας, τυρί, πεπερόνι κλπ τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί.
Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά, στον δυνατό προθερμασμένο φούρνο.
Για να δώσετε - στην εύκολη ζύμη για πίτσα - αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι.