Αυτό το λαχταριστό έδεσμα που λίγοι μπορούν να αντισταθούν είναι ένα έδεσμα παγκόσμιο. Οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά τον πλανήτη έχουν να παρουσιάσουν ένα έδεσμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή.
Με αυτό το έδεσμα στην αρχαία Ελλάδα φίλευαν τους ολυμπιονίκες. Και αυτό προς τιμήν ενός ταπεινού αρτοποιού που κέρδισε στο πρώτο αγώνισμα δρόμου.
Αυτή η συνταγή που σας προτείνουμε βγαίνουν οι πιο αφράτοι και λαχταριστικοί λουκουμάδες, που λιώνουν στο στόμα.
Το neakriti.gr, την δανείστηκε από το site, «Χρυσές Συνταγές» και σας την προτείνει ανεπιφύλακτα.
Η Συνταγή είναι από την κ. Μένια Στεφοπούλου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι γοχ.
- 2 κουταλιές της σούπας Νισεστέ
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για το τηγάνισμα
- Αρκετό καλαμποκέλαιο
Για το σερβίρισμα
- Μέλι όσο επιθυμείτε
- Κανέλα όσο επιθυμείτε
Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το νισεστέ, την ξερή μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
Έπειτα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε αργά αργά χλιαρό νερό. Αναμειγνύουμε με το νερό μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο κολλώδες μείγμα.
Περιμένουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας, αφού το βουτήξουμε πρώτα στο νερό, βάζουμε σιγά- σιγά λίγο από το μείγμα μας και το αφήνουμε στο καυτό καλαμποκέλαιο.
Περιμένουμε και όταν ροδίσουν, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν τραγανοί, τους αφαιρούμε από το τηγάνι.
Τους βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξουμε τα πολλά λάδια.
Τέλος σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.
Tips
Τους σερβίρουμε με μέλι και καρύδια ή μερέντα ή πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι. Γενικότερα μπορούμε να περιχύσουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας.