Αυτή η δροσερή πατατοσαλάτα που μας προτείνει η Ομάδα Live Kitchen και ο σεφ Πάνος Παπαδάκης είναι με ανθεκτικό άμυλο. Όπως μας εξηγούν τροφές που περιέχουν άμυλο όπως οι πατάτες το ρύζι τα ζυμαρικά κ.ά., βράσουν και έπειτα μείνουν για 12 ώρες στο ψυγείο, ακόμη και να ζεσταθούν μετά, έχει μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος του αμύλου τους στο λεγόμενο "ανθεκτικό άμυλο".
Με τον τρόπο αυτό, οι υδατάνθρακες συμπεριφέρονται σαν φυτικές ίνες και πρεβιοτικά και έτσι μειώνεται αισθητά το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος προλαμβάνοντας την απότομη αυξομείωση που συνήθως προκαλούν στα επίπεδα του σακχάρου και ταυτόχρονα αποδίδουν λιγότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα τροφίμου.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας καλός τρόπος να εντάξουν τους υδατάνθρακες κάποιες φορές στην διατροφή τους άτομα που κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους, με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβητικοί ασθενείς.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για την σαλάτα:
- 2 βρασμένες πατάτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 6-7 ντοματίνια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 καρότο
- 2 κτσ ελαιόλαδο
- 2 πρέζες αλάτι
- πιπέρι
Για την σως:
- 200 γρ τυρί cottage
- 2 κτσ μηλόξιδο
- 4-5 φύλλα δυόσμου
- 3-4 πίκλες αγγουράκι τουρσί
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε τις πατάτες που είχαμε βράσει από βραδύς.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι την κόκκινη πιπεριά και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
Τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο και το προσθέτουμε και κείνο μέσα στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά,
Κόβουμε στην μέση και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το τυρί cottage προσθέτουμε το μηλόξιδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε τις πίκλες, το δυόσμο και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολάκι ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε την σως μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε σε πιάτο ή την αποθηκεύουμε σε ταπεράκι στο ψυγείο!