tarta

Τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα - Θα σας... πάρει το μυαλό!

Γαστρονομία
Τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα - Θα σας... πάρει το μυαλό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η αλμυρή τάρτα με γραβιέρα είναι το... κάτι άλλο!

Μια εύκολη ζύμη για τάρτα με κοτόπουλο και γραβιέρα που θα σας πάρει το μυαλό, όπως μας υπόσχεται η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. 

Η αλμυρή αυτή τάρτα έχει υφή, αλμυρού μπισκότου βουτύρου και η γέμιση είναι τυρένια με γραβιέρα και κοτόπουλο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση κοτόπουλου με γραβιέρα

  • 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (ψιλοκομμένο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)
  • 200 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια)
  • Λίγο σχοινόπρασο ψητά ντοματίνια για γαρνίρισμα

Για τη ζύμη τάρτας

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για την τάρτα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.

Πατάμε με τις παλάμες να γίνει η ζύμη πλακέ.

Σε βουτυρωμένη μεγάλη ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη.

Την απλώνουμε με τα δάχτυλα ή με τη βάση ενός ποτηριού. Φροντίζουμε να είναι παντού ισόπαχη.

Ανασηκώνουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε τοιχώματα.

Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της ταρτιέρας.

Τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι.

Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά ψήνουµε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο για 5-6΄.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουµε τα αυγά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, την κρέμα γάλακτος light, το µοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.

Πάνω στη ζύμη τάρτας, βάζουμε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια.

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετούµε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα (αυγά κρέμα).

Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου στην επιφάνεια.

Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.

Αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει για 15-20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και την κόβουµε σε κοµµάτια.

Σερβίρουµε µε ψητά ντοματίνια και ανάµεικτη πράσινη σαλάτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News