Φανταστικά νηστίσιμα κουλουράκια μπύρας. Τραγανά, αφράτα χωρίς μίξερ, με πολύ απλά υλικά! Νηστίσιμα, vegan και μοναδικά.
Μία συνταγή της διάσημης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 φλ. μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. Μπύρα
- 1/2 φλ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο (ξύσμα)
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 3½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη
- Μπόλικο σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη μπύρα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και τη σόδα και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λαδερή. Πολύ εύπλαστη.
Τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα βουτάμε σε σουσάμι προαιρετικά.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
Ψήνουμε τα νηστίσιμα κουλουράκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Στη μέση τoυ ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
Μυστικά:
Η μπύρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λάδι πρέπει να είναι απαλό. Δηλαδή ένα λάδι φρέσκο δυνατό ή με πολλά οξέα θα βαρύνει την γεύση τους. Ελαιόλαδο απαλό, μισό μισό με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τη ζύμη από την ώρα που βάζετε το αλεύρι.
Όσο πιο λίγο ζυμώνετε τόσο πιο αφράτα και τραγανά θα βγουν τα νηστίσιμα κουλουράκια σας.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λαδερή. Εύπλαστη. Σαν μαλακή πλαστελίνη.
Ξεκουράστε την ζύμη για 30΄αν έχετε τον χρόνο. Θα πλάθονται πιο εύκολα.
Για να διατηρηθούν τραγανά και αφράτα μέχρι το τελευταίο αφού κρυώσουν τελείως βάλτε τα σε αεροστεγές κουτί.
Κατά την περίοδο της νηστείας μπορείτε επίσης να φτιάξετε νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού, μοσχομυριστά νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας.