Τα μανιτάρια και η μελιτζάνα… κάνουν την διαφορά σε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή, την οποία δανειστήκαμε και σας προτείνουμε, από το site της διάσημης σεφ, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη σάλτσα
- 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 lt ζωμό
- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι
Για τα λαχανικά
- 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μελιτζάνα μεγάλη
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές
- 500 γρ. μανιτάρια
- 250 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
- 2 φλ. κιμά
- 12 φύλλα λαζάνια
Εκτέλεση:
Για τα λαχανικά
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα βάζουμε σε ταψί.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη κρέμα
Λιώνουμε το φυτικό βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα.
Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει και αλατίζουμε.
Για το στήσιμο
Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.
Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με τον κιμά, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σάλτσα, τυριά και λαχανικά.
Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180-200°C .
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά του.