Κρητικό... Brownie με ελαιόλαδο και φρέσκο ανθότυρο

Γαστρονομία
Κρητικό... Brownie με ελαιόλαδο και φρέσκο ανθότυρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απολαύστε το!

Δυο λόγια από το σεφ Νικόλα Περάκη του Blamegastronomy:

Εγκαινιάζω σήμερα και «επίσημα» το ανανεωμένο και ανεξάρτητο πλέον σάιτ μου και τι καλύτερο από μια εύκολη συνταγή για λαχταριστό, σοκολατένιο, «κρητικό»(!) brownie;

Πολλές φορές έχω σκεφτεί εάν ασχολιόμουν αποκλειστικά με την ζαχαροπλαστική τι χαρακτήρα και τι φιλοσοφία θα ήθελα να έχουν τα γλυκά μου. Η απάντηση που δίνω στον εαυτό μου – και ιδανικά θα ήθελα να εφαρμόζω όποτε έχω την ευκαιρία – είναι ο συνδυασμός τοπικών προϊόντων και γεύσεων με σύγχρονες συνταγές και τεχνικές. Καμιά φορά και το αντίστροφο. Το πώς δηλαδή θα μπορούσα να συμβάλω στην δημιουργία μιας «Νέας Ελληνικής Ζαχαροπλαστικής» κατά τα πρότυπα της «Νέας Ελληνικής Κουζίνας» που βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς αν και η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα έχει ανέβει πολλά ποιοτικά σκαλοπάτια, δεν έχει συμβάλει ικανοποιητικά στην ανάπτυξη και ανάδειξη παραδοσιακών συνταγών και τοπικών προϊόντων. Στις βιτρίνες καλών ζαχαροπλαστείων βλέπουμε πάρα πολύ passion fruit, mascarpone, tonka και butterscotch και σχεδόν καθόλου ανθότυρο, μέλι, μαχλέπι, καρύδια και ελαιόλαδο. Πιστεύω όμως ότι θα έρθει και η στιγμή που θα καταφέρουμε να εκτιμήσουμε τις γευστικές μας μνήμες, θα τις αναδείξουμε και θα δημιουργήσουμε μια διαφοροποιημένη και μοναδική γευστική εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και την κοινωνία. Να μην μακρυγορώ όμως…

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω προσπάθησα να φτιάξω μια κλασική αμερικάνικη συνταγή για brownie σοκολάτας αλλά σε μια «κρητική» παραλλαγή. Και προέκυψε το brownie σοκολάτας, με ελαιόλαδο και φρέσκο ανθότυρο. Αντικατέστησα το βούτυρο με ελαιόλαδο και στην επιφάνεια του πρόσθεσα μια κρέμα φρέσκου ανθότυρου (ή γλυκιάς μυζήθρας όπως λέμε στην ανατολική Κρήτη), η οποία δεν είναι κάτι άλλο από την γέμιση που περιέχουν τα γλυκά, ανοιχτά καλιτσούνια μας, τα γνωστά λυχναράκια!

Αν θέλετε λοιπόν να φτιάξετε ένα εύκολο, πεντανόστιμο, σοκολατένιο brownie σε μια πιο ελληνική του εκδοχή, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή!

Υλικά

Για το Brownie

  • 4 αυγά (200γρ)
  • 250 ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200γρ ελαιόλαδο
  • 180γρ σοκολάτα (50-55%)
  • 150γρ αλεύρι μαλακό
  • 30γρ κακάο

Για την κρέμα ανθότυρου

  • 250γρ φρέσκο ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα)
  • 90γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για το Brownie

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C σε αερόθερμο.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
  • Σε φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ένταση, ή σε μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα. Την ανακατεύουμε να λιώσει καλά και να γίνει λεία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ομογενοποιούμε μα μαρίζ ή κουτάλι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Στο μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε την ζάχαρη και τα αυγά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
  • Στα αφρατεμένα αυγά προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτα-λάδι και ανακατεύουμε διπλώνοντας απαλά με μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
  • Τώρα προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα αλεύρι και κακάο. Ανακατεύουμε ελαφρά με τη μαρίζ έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το ανακάτεμα για να μην χάσουμε όλο τον άερα που έχουν κρατήσει τα αυγά από το χτύπημα στο μίξερ.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 25Χ30 cm, το πουδράρουμε σε όλη την επιφάνεια με αλεύρι και προσθέτουμε το μίγμα του brownie.

Για την κρέμα φρέσκου ανθότυρου

  • Στο μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και λεία κρέμα.
  • Αραδιάζουμε σε κουταλιές την κρέμα πάνω στην επιφάνεια του brownie. Ανακατεύουμε ίσα-ίσα να εισχωρήσει ελαφρώς στο σοκολατένιο μίγμα η κρέμα ανθότυρου. Ωστόσο αφήνουμε και μερικά σημεία ακάλυπτα για αισθητικούς λόγους.
  • Ψήνουμε στους 200°C για 15-16 λεπτά.
  • Είναι σημαντικό να μην παραψήσουμε το brownie γιατί θα στεγνώσει και το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει. Πάντα το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε σε οποιοδήποτε brownie είναι αρκετά μαλακό και υγρό στο εσωτερικό του.
  • Aν διαθέτουμε θερμόμετρο κουζίνας, το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία του είναι μεταξύ 82 και 85°C στο κέντρο του, μετρώντας στην μέση του ταψιού

Απολαύστε το!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News