Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια με κεφίρ χωρίς μίξερ! (vid)

Γαστρονομία
Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια με κεφίρ χωρίς μίξερ! (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φανταστική συνταγή

Αυτή τη συνταγή θα την λατρέψετε, πρόκειται για το πιο αφράτο και μαστιχοτό τσουρέκι.

Είναι μία πρόταση της Ομάδας Live Kitchen και του Πάνου Παπαδάκη στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του neakriti.gr.

Για το προζύμι

  • 150 γρ Γάλα 3,7 % λιπαρά
  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • 1 κτσ ζάχαρη

Για την ζύμη

  • 900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ Γάλα Ζωής 3,7 % λιπαρά
  • 250 γρ Κεφίρ
  • 100 γρ Βούτυρο Αγελάδος (λιωμένο)
  • 2 μέτρια αυγά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 γρ μαστίχα (4-5 δάκρυα)
  • 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 270 γρ ζάχαρη
  • 1 κτγ μαγειρική σόδα
  • 2 βανιλίνες
  • 50 γρ ηλιέλαιο

Για το άλειμμα

  • 1 μέτριο αυγό

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

Θα χρειαστείτε

  • Πυρέξ 25Χ30 εκ.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε  τις νωπές μαγιές, το Γάλα  3,7 % λιπαρά, την ζάχαρη, τα 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κάνουμε στόφα τον φούρνο, ανοίγοντας τον φούρνο στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στους 50 c, τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το προζύμι να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μετράμε και κόβουμε στην μεζούρα που λέει 100 γρ το βούτυρο αγελάδος και το λιώνουμε σε ένα σκεύος.

Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα, το κάρδαμο, το αλάτι, το μαχλέπι, τις βανιλίνες, την μαγειρική σόδα, την μισή ποσότητα από την συνολική ζάχαρη (135 γρ.) και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά, το Γάλα 3,7 % λιπαρά, το Κεφίρ, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το προζύμι που φτιάξαμε, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για τσουρέκι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο ζυμώνοντας πολύ καλά.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί στον φούρνο που τον έχουμε κάνει στόφα όπως ακριβώς και με το προζύμι.

Μετράμε 9 μπαλάκια των 200-220 γρ. το καθένα και φτιάχνουμε τις πλεξούδες.

Σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το πρώτο τσουρέκι.

Σηκώνουμε την λαδόκολλα να κάνει χώρισμα ανάμεσα στα τσουρέκια, βάζουμε και το δεύτερο και με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και το 3ο.

Αλείφουμε με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά.

Τα ξαναλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 190 c.

Στην μισή ώρα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα έτσι ώστε να μην πάρουν έξτρα χρώμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και έπειτα τα βάζουμε πάνω σε σχάρα.

Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News