Στις 11 Νοεμβρίου 1963, έκανε πρεμιέρα μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, το «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 591.675 εισιτήρια, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα στις 92 ταινίες που προβλήθηκαν τη σεζόν εκείνη. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το μιούζικαλ «Κάτι να Καίει» του Γιάννη Δαλιανίδη.
Το πραγματικό σχολείο της ταινίας – Ανακάλυψη μετά από 62 χρόνια
Αν και το σενάριο ανέφερε ότι τα γυρίσματα έγιναν στο Κολέγιο της Φιλοθέης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο YouTuber Michael Miller, 62 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, αποκάλυψε ότι το πραγματικό σχολείο όπου γυρίστηκε το φιλμ είναι το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη Λεωφόρο Κηφισίας.
Μάλιστα, πρόκειται για το σχολείο στο οποίο φοίτησε η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη στα μαθητικά της χρόνια, κάνοντας αυτή την αποκάλυψη ακόμα πιο συμβολική και ιδιαίτερη.
Υπόθεση της ταινίας
Η κεντρική ηρωίδα, Λίζα Πετροβασίλη (Αλίκη Βουγιουκλάκη), είναι μια τελειόφοιτος μαθήτρια, μοναχοκόρη μιας εύπορης οικογένειας. Μια μέρα, για να αποφύγει το σχολείο, προφασίζεται ασθένεια. Η μητέρα της καλεί γιατρό, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο (Δημήτρη Παπαμιχαήλ), ο οποίος συναινεί στο να δικαιολογήσει την απουσία της.
Το παιχνίδι αυτό οδηγεί τη Λίζα να τον ερωτευτεί κεραυνοβόλα, παρά τη διαφορά ηλικίας. Οι δυο τους παντρεύονται, όμως η ηρωίδα δεν εγκαταλείπει το όνειρό της: θέλει να επιστρέψει στα θρανία και να ολοκληρώσει τη φοίτησή της.
Αποφασίζει κρυφά να συνεχίσει το σχολείο, χωρίς να ενημερώσει τον σύζυγό της. Όταν οι απουσίες της από το σπίτι αυξάνονται, εκείνος αρχίζει να υποψιάζεται ότι τον απατά. Οι κρυφές συναντήσεις της με τον καθηγητή που την προετοιμάζει, τον Ιωάννη Λάβδα (Γιώργο Κωνσταντίνου), επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες του.
Οι παρεξηγήσεις κορυφώνονται, όμως η Λίζα αποκαλύπτει την αλήθεια. Ο σύζυγός της την συγχωρεί, όταν μαθαίνει ότι περιμένει το παιδί τους.
Η εγκυμοσύνη παρουσιάζεται ως λύση στο αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής: ο ρόλος της μητρότητας θεωρούνταν τότε η απόλυτη ολοκλήρωση μιας γυναίκας.
Μια ταινία-σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου
Το «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» δεν είναι απλώς μια ρομαντική κομεντί. Αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αντιλήψεις της δεκαετίας του ’60, ενώ παράλληλα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα φιλμ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.