Οι ειδικοί στον τομέα των τροφίμων επισημαίνουν ότι τα μανιτάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, έχουν την ικανότητα να απορροφούν εύκολα οποιοδήποτε υγρό με το οποίο έρχονται σε επαφή. Αυτή η ιδιότητά τους τα καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία μαγειρέματος. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται το εντατικό πλύσιμο, το μούλιασμα σε νερό ή η αφαίρεση του μίσχου πριν τον καθαρισμό τους, καθώς αυτά τα βήματα ενδέχεται να αλλοιώσουν τη δομή και τη γεύση τους. Αν χρειαστεί καθαρισμός, οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται σε ολόκληρο το μανιτάρι, με ήπιο τρόπο.
Όσον αφορά τα καλλιεργημένα μανιτάρια που πωλούνται συσκευασμένα στο λιανεμπόριο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν αναπτύσσονται στο χώμα. Αντίθετα, καλλιεργούνται σε ελεγχόμενους χώρους πάνω σε ειδικά υποστρώματα, όπως σανό, γεγονός που περιορίζει την ανάγκη για ενδελεχή καθαρισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ένα στεγνό βουρτσάκι αρκεί για την απομάκρυνση τυχόν ρύπων. Αντί για έντονο πλύσιμο, συνιστάται το γρήγορο ξέπλυμα σε σουρωτήρι, ακολουθούμενο από καλό στέγνωμα με χαρτί κουζίνας.
Τι ισχύει για τα πορτομπέλο και άλλα αρωματικά μανιτάρια
Οι επαγγελματίες σεφ συχνά αποφεύγουν το πλύσιμο των μανιταριών, ειδικά των πορτομπέλο, τα οποία είναι γνωστά για τη σαρκώδη υφή και τη βαθιά, γήινη γεύση τους. Θεωρούν ότι η επαφή με νερό μπορεί να μειώσει την ένταση των αρωμάτων τους και να αλλοιώσει τη φυσική τους νοστιμιά. Το μόνο σημείο που χρειάζεται καθαρισμός είναι η άκρη του μίσχου, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα μαχαίρι.

Επιπλέον, στα μεγαλύτερα πορτομπέλο, μπορεί προαιρετικά να αφαιρεθεί το σκούρο εσωτερικό φύλλωμα που βρίσκεται κάτω από το "καπέλο" του μανιταριού, ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε ανοιχτόχρωμα πιάτα. Αυτά τα μαύρα εσωτερικά φύλλα μπορεί να σκουρύνουν το φαγητό, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη γεύση. Σε κάθε περίπτωση, ένα απλό σκούπισμα με ένα ελαφρώς υγρό πανί αρκεί για να διατηρηθεί η γεύση τους αναλλοίωτη, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή απόδοση στο μαγείρεμα ή στη σαλάτα σας, χωρίς περιττή υγρασία που θα αλλοίωνε την υφή τους.