Μεγάλη διαφημιστική εταιρεία που συνεργάζεται με το Facebook παρουσίασε προ ημερών σε υποψήφιους πελάτες και επενδυτές τον ακριβή τρόπο με τον οποίο «κρυφακούει» συνομιλίες χρηστών, ώστε να δημιουργεί στοχευμένες διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις τους. Αν και εμπιστευτική, η έκθεση της εταιρείας διέρρευσε χθες στον ιστότοπο 404media, που την παρουσίασε στην πλήρη έκτασή της, γράφει σήμερα η Καθημερινή.
O λόγος για τη διαφημιστική Cox Media Group (CMG), με έδρα την Ατλάντα της Τζόρτζια, η οποία υποστηρίζει πως το λογισμικό «ενεργού ακρόασης» (Active-Listening) που η ίδια έχει αναπτύξει, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξει και να αναλύσει «δεδομένα της στιγμής», ακούγοντας τον χρήστη όταν μιλάει κοντά στο κινητό του τηλέφωνο, όταν χρησιμοποιεί διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας στον υπολογιστή του, ακόμη και όταν δίνει εντολές στους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς.
Από τους Spectrum στη γενιά του TikTok
«Η δύναμη της φωνής (και των μικροφώνων στις συσκευές μας)», λέει η εισαγωγική πρόταση της παρουσίασης, που έχει μορφή σλάιντ. «Έξυπνες συσκευές αιχμαλωτίζουν επί τόπου δεδομένα ακούγοντας τις συζητήσεις μας. Έπειτα οι διαφημιστές μπορούν να συνδυάσουν αυτά τα φωνητικά δεδομένα με συμπεριφορικά δεδομένα, ώστε να στοχεύσουν τους καταναλωτές που βρίσκονται ήδη εντός της αγοράς. Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να συγκεντρώσουμε δεδομένα προερχόμενα από περισσότερες από 470 πηγές, ώστε να βελτιώσουμε την απόδοσή μας».
Στο πελατολόγιο της CMG, που χρησιμοποιεί ΑΙ για να κρυφακούει συνομιλίες χρηστών, βρίσκονται το Facebook, η Google, η Amazon και η Bing.
Εκτός από το Facebook, στο πελατολόγιο της CMG βρίσκονται ακόμη η Google, η Amazon και η Bing. Ενδεικτικό του μεγέθους της αποκάλυψης είναι το γεγονός ότι η Google διέγραψε την εταιρεία από το πρόγραμμα συνεργατών, λίγο αφότου δημοσιογράφοι της 404 media τής ζήτησαν να σχολιάσει την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η CMG κομπάζει στον ιστότοπό της πως ανήκει στους κορυφαίους συνεργάτες της Google (Google Prime Partners), μία ελίτ κατηγορία συνεργατών στην οποία για να ενταχθεί κάποια εταιρεία χρειάζεται, εκτός των άλλων, να ανήκει στο 3% των μεγαλύτερων διαφημιστικών εταιρειών οποιασδήποτε συγκεκριμένης χώρας. Υποστηρίζει ακόμη πως υπήρξε μία από τις πρώτες εταιρείες που έγινε εμπορικός εταίρος του Facebook και η πρώτη εταιρεία που συνεργάστηκε με την Amazon στον τομέα της διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η CMG δεν διασαφήνισε με ποιον ακριβώς τρόπο «ακούει» τους χρήστες (αν συνεργάζεται με μια συγκεκριμένη μάρκα έξυπνων τηλεοράσεων, παραγωγής μικροφώνων ή κινητών τηλεφώνων), αλλά τονίζει πως από τη στιγμή που συγκεντρώνει τα πολύτιμα δεδομένα και εντοπίζει ένα κοινό που είναι «έτοιμο να αγοράσει», κατασκευάζει μια λίστα με αυτόν τον πληθυσμό και έπειτα προσπαθεί να την πουλήσει στους πελάτες της. Εάν ένας πολίτης συζητάει πως ψάχνει να αγοράσει ένα συγκεκριμένο προϊόν, η εταιρεία τον καταγράφει και έπειτα πουλάει αυτή την πληροφορία: με 100 δολάρια την ημέρα η CMG μπορεί να ανιχνεύσει καταναλωτές σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από όποια περιοχή της ζητηθεί και με 200 δολάρια σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
Σε έξι βήματα
Στην παρουσίαση η εταιρεία εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία έξι βημάτων που ακολουθεί το λογισμικό «ενεργού ακρόασης» μέχρι το τελικό «προϊόν», που είναι η στοχευμένη διαφήμιση. Δεν είναι σαφές αν το εν λόγω λογισμικό κατασκοπεύει διαρκώς ή μόνο όταν το μικρόφωνο είναι ανοιχτό για κάποια κλήση ή συνομιλία.
Η Google απάντησε τελικά στην 404 Media με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «όλοι οι διαφημιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, καθώς και με τις πολιτικές μας για τις διαφημίσεις. Όταν εντοπίζουμε διαφημίσεις ή διαφημιζόμενους που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές, λαμβάνουμε πάντοτε τα κατάλληλα μέτρα».
Οι επτά μεγάλοι ιντερνετικοί καβγάδες του καλοκαιριού
Η Meta, διαχειρίστρια εταιρεία του Facebook, παραδέχθηκε πάντως πως ερευνά την CMG για πιθανή παραβίαση των όρων λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας τους.