Σάττι

Το άγνωστο παρασκήνιο της Eurovision 2024: H Ελλάδα και άλλες 5 χώρες απείλησαν με αποχώρηση λόγω Ισραήλ - Νέες αποκαλύψεις (vid)

Life
Το άγνωστο παρασκήνιο της Eurovision 2024: H Ελλάδα και άλλες 5 χώρες απείλησαν με αποχώρηση λόγω Ισραήλ - Νέες αποκαλύψεις (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλο το παρασκήνιο έρχεται τώρα στη δημοσιότητα για τον επεισοδιακό διαγωνισμό της Eurovision 2024, που κόντεψε να «τιναχτεί» στον αέρα

Τελικά δεν ήταν μόνο το… περιβόητο χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι ως αντίδραση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο Μάλμε της Σουηδίας. Απ' ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα με το Ισραήλ και τον εν εξελίξει πόλεμό του στη Γάζα ήταν βαθύτερο, καθώς το Σάββατο (25/05) αποκαλύφθηκε ότι ο τελικός της Eurovision 2024 κινδύνεψε να τιναχτεί στον «αέρα» μόλις 25 λεπτά πριν από την έναρξή του. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «VG», μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Νορβηγίας, ακόμη και το Nemo από την Ελβετία, που τελικά κέρδισε στη Eurovision 2024, σκέφτηκε να αποχωρήσει από τον τελικό. Οι άλλες χώρες που ήταν έτοιμες να φύγουν ήταν – εκτός από τη Νορβηγία και την Ελβετία – η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr την παραμονή του τελικού, με αποχώρηση από τη Eurovision 2024 είχε απειλήσει ακόμη και η Ισπανία.


Πώς σώθηκε ο τελικός της Eurovision 2024 στο παρά πέντε

Όπως αναφέρει η εν λόγω νορβηγική εφημερίδα, οι προαναφερθείσες έξι χώρες ήρθαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή τη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, και τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT), δηλαδή τον φορέα που ήταν υπεύθυνος για τη φιλοξενία του φετινού διαγωνισμού στο Μάλμε, μόλις 25 λεπτά πριν από την έναρξη του μεγάλου τελικού και επέλεξαν τελικά να συμμετάσχουν κανονικά. Η Ελλάδα, για την ιστορία, κατέλαβε την 11η θέση με το τραγούδι «Ζάρι» που ερμήνευσε η Μαρίνα Σάττι.


Μάλιστα, ο Magnus Børmark, μέλος του συγκροτήματος Gåte που εκπροσώπησε τη Νορβηγία στη Eurovision 2024, είπε: «Σκεφτόμασταν να αποσυρθούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Υπήρχαν πολλοί από εμάς που αντέδρασαν στο γεγονός ότι δόθηκε στο Ισραήλ η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη Eurovision ως το δικό του πολιτικό μέσο».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κοινό μας σημείο ήταν ότι δεν θέλαμε να συμμετάσχουμε στη Eurovision 2024 και να χρησιμοποιηθούμε και να στιγματιστούμε σε μια μηχανή πολεμικής προπαγάνδας του Ισραήλ. Συμμετείχαμε για να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου μπορούμε να ενωθούμε με τη μουσική – σε μια πολιτική κατάσταση όπου όλοι επιλέγουν πλευρές και μισούν ο ένας τον άλλον».

Η αποβολή της Ολλανδίας από τη Eurovision 2024

Πάντως, ο τελικός της Eurovision 2024 στιγματίστηκε από την αποβολή του Joost Klein, δηλαδή του εκπροσώπου της Ολλανδίας, η οποία ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού στο Μάλμε της Σουηδίας.

Επίσης, σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα «VG», ο αποκλεισμός του Joost Klein ήταν, επίσης, ένας παράγοντας που επηρέασε τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού μιας και ολόκληρη η ημέρα του τελικού, δηλαδή η 11η Μαΐου, είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη συνάντηση κρίσης για την EBU.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της η EBU ανέφερε τα εξής: «Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Η σουηδική Aστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους του συνεργείου παραγωγής, μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό το βράδυ της Πέμπτης. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και στις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής. Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».

Nemo – Ελβετία: «Θέλει φτιάξιμο όπως και ο διαγωνισμός»

Με αιχμές και με… Μαρίνα Σάττι ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Nemo από την Ελβετία, του νικητή της Eurovision 2024, που αυτοπροσδιορίζεται ως non binary, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην παραδοσιακή συνέντευξή Τύπου του το Nemo, που νίκησε με το τραγούδι «The Code», ανέφερε: «Έσπασα τον κωδικό και έσπασα το βραβείο. Το βραβείο μπορεί να επιδιορθωθεί, και η Eurovision χρειάζεται διόρθωση κάπου-κάπου». Μία αναφορά στο χάος που δημιουργήθηκε στη Eurovision 2024 με την αποβολή της Ολλανδίας και τις αποδοκιμασίες του κοινού τόσο κατά της EBU όσο και κατά του Ισραήλ.

Πάντως, σχετικά με το ποιους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη Eurovision 2024, θα ήθελε να συνεργαστεί, το Nemo απάντησε το Bambie Thug από την Ιρλανδία, που επίσης αυτοπροσδιορίζεται ως non binary, τη Μαρίνα Σάττι και την Iolanda από την Πορτογαλία.
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News