Γιουροβίζιον 2024, Ισραηλινή, ΑΡ

Eurovision 2024: Η EBU απαντά γιατί επέτρεψε στο Ισραήλ να λάβει μέρος ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Παλαιστίνη

Life
Eurovision 2024: Η EBU απαντά γιατί επέτρεψε στο Ισραήλ να λάβει μέρος ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Παλαιστίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Eurovision 2024 παραμένει ένα «μη πολιτικό γεγονός» τονίζει η EBU ως προς τη συμμετοχή του Ισραήλ

Εδώ και περίπου δύο μήνες, δηλαδή από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κάλεσαν την EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοράσεων) να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, που θα γίνει τον επόμενο Μάιο στη Σουηδία.

Ωστόσο, το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό εφόσον η Ρωσία - επί παραδείγματι - αποβλήθηκε από τη EBU με το που άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Μη πολιτικό γεγονός η Eurovision»

Η EBU, λοιπόν, πήρε θέση στο ζήτημα μέσα από ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε, την Παρασκευή (08/12), στη βελγική εφημερίδα HLN και δεν σχεδιάζει να αποκλείσει το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, η EBU τονίζει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς - όχι για κυβερνήσεις - και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU - με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο - εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η EBU βασίζει την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News