Το μυστικό της μακροζωίας θέλει μόλις 11 λεπτά από το χρόνο σου

Life
Το μυστικό της μακροζωίας θέλει μόλις 11 λεπτά από το χρόνο σου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε δεδομένα από 196 δημοσιευμένα άρθρα, προκειμένου να εξαχθούν ευρύτερα συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της σωματικής άσκησης στην υγεία και τη μακροζωία

Μόλις 11 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου, σε σύγκριση με την καθιστική ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε δεδομένα από 196 δημοσιευμένα άρθρα, προκειμένου να εξαχθούν ευρύτερα συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της σωματικής άσκησης στην υγεία και τη μακροζωία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 10 πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι ασκούνταν για 75 λεπτά την εβδομάδα ή 11 λεπτά την ημέρα. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα για όσους ασκούνταν για 150 λεπτά την εβδομάδα ή 30 λεπτά καθημερινά, 5 φορές την εβδομάδα. Σχεδόν το 16% όλων των πρόωρων θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο αντίκτυπος της άσκησης στη μακροζωία

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας συσχετίστηκαν με χαμηλότερους κινδύνους θνησιμότητας, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα άτομα που έκαναν 75 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 7% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Και τα οφέλη αυξάνονταν καθώς οι άνθρωποι ασκούνταν περισσότερο. Όσοι ασκούνταν για 150 λεπτά την εβδομάδα, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η άσκηση είχε μεγαλύτερη επίδραση σε ορισμένους τύπους των καρκίνων. Η άσκηση μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνους τραχήλου, μυελογενούς λευχαιμίας, μυελώματος περισσότερο από ό,τι για τους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Αυτά τα οφέλη άρχισαν να αυξάνονται, ωστόσο, καθώς η ποσότητα της εβδομαδιαίας, σωματικής δραστηριότητας συνέχισε να αυξάνεται.

Γιατί η άσκηση έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έδειξε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της άσκησης και του κινδύνου θνησιμότητας. Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή φαίνεται να έχουν χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία τους, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέρα ​​από την έλλειψη άσκησης που παίζουν ρόλο.

Η άσκηση βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μειώνει τον λιπώδη ιστό, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και στον ύπνο. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει επίσης σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Οι άνθρωποι που ασκούνται μπορεί να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και μπορεί να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια.

Ειδικά για τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, η συχνότερη άσκηση θέτει σε λειτουργία το καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αυξημένης, αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η άσκηση είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης του καρκίνου, καθώς μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά είναι επίσης πιθανό όσοι ασκούνται τακτικά να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γενικά. Μπορεί να αποφεύγουν το κάπνισμα ή να κοινωνικοποιούνται με φίλους ενώ ασκούνται, κάτι που βελτιώνει επίσης την γενική υγεία.

Δεν θέλει κόπο

Παρόλο που οι ειδικοί συνιστούν να βρούμε πιο δημιουργικούς τρόπους για να ενσωματώσουμε τη μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας, η αλήθεια είναι ότι ο χώρος και ο χρόνος για σωματική δραστηριότητα, δεν υπάρχει πάντα. Παρά τα εμπόδια, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να κάνεις την άσκηση λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως για πιο σταθερά αποτελέσματα, θα πρέπει να βρεις δραστηριότητες που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνεις να κάνεις. Έτσι για παράδειγμα ο καφές με την κολλητή σου, μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα έξω. Η σωματική δραστηριότητα σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, μπορεί επίσης να είναι ευκολότερη με παρέα.

Η άσκηση δεν είναι ποτέ εύκολη και 2,5 ώρες την εβδομάδα μπορεί να φαίνεται δύσκολος στόχος. Αλλά η επαναπροσδιορισμός της άσκησης ώστε να περιλαμβάνει μια ευρύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων μπορεί να είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις εκκίνησης. Δεν χρειάζεται δηλαδή να λιώνεις στο γυμναστήριο προκειμένου να απολαμβάνεις τα οφέλη της σωματικής άσκησης και το μυστικό της μακροζωίας.

Πηγή: ladylike.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News