Αυτή την Παρασκευή στις “Αντιθέσεις”: “Ο θαυμαστός νέος κόσμος της τεχνολογίας”

Life
Αυτή την Παρασκευή στις “Αντιθέσεις”: “Ο θαυμαστός νέος κόσμος της τεχνολογίας”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στούντιο των "Αντιθέσεων" ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μηνάς Σαματάς

Αυτή την Παρασκευή στις "Αντιθέσεις", μια μεγάλη συζήτηση για τον "θαυμαστό νέο κόσμο της τεχνολογίας", σε μια κοινωνιολογική προσέγγιση που θα τροφοδοτήσει κύκλο συζητήσεων.

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μηνάς Σαματάς, μέλος του Δικτύου Μελέτης Παρακολούθησης για τη Νέα Ψηφιακή Παρακολούθηση και στην Ευρωπαϊκή Δράση COST Living in Surveillance Society, ανοίγει τον φάκελο της τεχνολογίας αιχμής με μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία:

- Η ψηφιακή παρακολούθηση των Big Data, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, των ψηφοφόρων, των καταναλωτών, του χώρου, του φύλου, των παιδιών, στην πανδημία και τη βιοπολιτική. Αναδεικνύουν την ποικιλόμορφη και πανταχού παρούσα νέα ψηφιακή παρακολούθηση από κυβερνήσεις και εταιρείες, με μηχανισμούς τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, με ή χωρίς τη συναίνεση των υποκειμένων, σε βάρος της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και της δημοκρατίας.

- Τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες της Νέας Ψηφιακής Παρακολούθησης.

- Ο ψηφιακός καπιταλισμός της πλατφόρμας και της παρακολούθησης.

- Οι θαυμαστές τεχνολογίες παρακολούθησης: Βig Data, Αλγόριθμοι, Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυστοπικές προκλήσεις για τις κοινωνίες.

- Κριτική παρουσίαση του ChatGPT.

- Εναλλακτική κοινωνικο-οικονομική ψηφιακή οργάνωση: Δημόσιο Διαδίκτυο, Δημόσια Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Ψηφιακά κοινά αγαθά.

- Ψηφιακή Δημοκρατία και Ψηφιακός Ανθρωπισμός.

- Ενημέρωση, εγρήγορση και ψηφιακή αγωγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News