Ποια χώρα της Ευρώπης είναι η ευτυχέστερη στον κόσμο;

Life
Ποια χώρα της Ευρώπης είναι η ευτυχέστερη στον κόσμο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέλαβε την πρώτη θέση για 6η συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ

Για έκτη συνεχή φορά, η Φιλανδία κατέλαβε τη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και που αποκάλυψε ότι η καλοσύνη βρίσκεται σε σημαντική άνοδο στην Ουκρανία, αλλά υποχωρεί στη Ρωσία.

Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησης για την ευτυχία που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012. Φέτος, η Βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις - με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φιλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ, που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ενώ γενικά οι ίδιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν τις χώρες της Βαλτικής ως αυτές που καταγράφουν γρήγορη πρόοδο προς τα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης.

Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία, η οποία ανέβηκε στην 20ή θέση, αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η, ενώ η κατάταξη της Εσθονίας την οδήγησε από την 66η το 2017 στην 31η το 2023. Η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση. Το Αφγανιστάν, που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και που βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν το 2021, μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.

Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη έξι παράγοντες- “κλειδιά”: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.

Αίσθηση καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ηγεσία

Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει «μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», απ’ ό,τι μετά την προσάρτηση της Κριμαία το 2014 από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, εκ των συντακτών της μελέτης.

Το 2022, «η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία, αλλά υποχώρησε στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε ενέργειες όπως το να βοηθά κάποιος έναν άγνωστο ή να κάνει μια δωρεά. Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από το 98 στο 92 συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς - που ολοκληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή, με τη συνολική της βαθμολογία να πηγαίνει από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10. Παρά τις κρίσεις της Ουκρανίας και της COVID, «διαφορετικές μορφές καθημερινής καλοσύνης, όπως η προφορά βοήθειας σε έναν ξένο, η δωρεά σε μια ανθρωπιστική οργάνωση και ο εθελοντισμός, είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα» διεθνώς για δεύτερη συνεχή χρονιά, δήλωσε η καθηγήτρια Λάρα Άκνιν, εκ των συντακτών της έκθεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News