Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι η τελετή ανακήρυξης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως επίτιμης δημότη του Δήμου Ρεθύμνης, με τον δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδίδουν την τιμή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή υποδοχή και την τιμητική διάκριση.
Το ψήφισμα της ανακήρυξής της ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου Νίκος Αγριμάκης, ευχαριστώντας την ΠτΔ για την αποδοχή της πρότασης.
Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:
«Κύριε Δήμαρχε,
Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι το Ρέθυμνο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, με τη μακραίωνη ιστορία και τη ζωντανή παράδοση. Ένα λιμάνι σταυροδρόμι πολιτισμών, τόπος οικονομικής και πολιτισμικής ώσμωσης για τους φιλοπρόοδους λαούς της Μεσογείου, αλλά και πόλος έλξης για τις εκάστοτε ισχυρές δυνάμεις που ήθελαν να κυριαρχήσουν στην περιοχή και να ελέγξουν τους θαλάσσιους δρόμους προς την Ανατολή.
Όπως γνωρίζουμε από τις ιστορικές μελέτες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, το Ρέθυμνο χτίστηκε κοντά στα ερείπια της αρχαίας μινωικής πόλης - κράτους Ρίθυμνας, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο τα θεμέλια της σημερινής μορφής της πόλης μπήκαν στα χρόνια της Ενετοκρατίας, χρόνια έντονης ανάπτυξης, οικονομικής ευμάρειας, άνθισης των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων, ιδίως από το 1500 ως το 1669. «Λέγεται πως τον παλιό καιρό ακούστηκε στον κόσμο για το εμπόριό της, πως πρόκοψε στη ναυτοσύνη, γέννησε κιόλας δυο τρεις καλούς ποιητάδες και ζωγράφους που' ναι πάντα χρειαστοί για να βαστιέται τ΄ όνομα ενός τόπου ακατάλυτο», έγραψε για την αγαπημένη του πολιτεία ο συντοπίτης σας Παντελής Πρεβελάκης. Και πράγματι, ακατάλυτο έμεινε το όνομα της πόλης. Γιατί εκείνο «τον παλιό καιρό» άκμασαν οι μεγάλοι της κρητικής αγιογραφίας, χτίστηκαν επιβλητικά αρχιτεκτονήματα και είδαν το φως οι κορυφαίες δημιουργίες του Βιτσέντζου Κορνάρου και του Γεώργιου Χορτάτση, αλλά και του Στέφανου Σαχλίκη, του ιταλικής καταγωγής Μαρίνου Φαλιέρου, του Ρεθεμνιώτη ποιητή Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή.
Και είναι ο Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής που θα θρηνήσει, στο στιχούργημά του «Κρητικός πόλεμος», το θεωρούμενο ως το κύκνειο άσμα της Κρητικής Αναγέννησης, την πτώση της Κρήτης στα χέρια των Οθωμανών και το ξεκίνημα της βαθιάς και πολύχρονης νύχτας της τουρκικής δουλείας. Πολύ νωρίς, αρχίζουν οι προσπάθειες των κατακτητών να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση του νησιωτικού πληθυσμού με τη μεταφορά Τουρκοαιγυπτίων και τον βίαιο εξισλαμισμό των κατοίκων. Αλλά δεν θα το κατορθώσουν. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 ως και την επίσημη ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό, το 1913, οι Ρεθυμιώτες δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για τη λευτεριά του τόπου τους. Θα λάβουν μέρος σε όλες τις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα και θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος, μετρώντας πάρα πολλά θύματα. Με κορυφαίο βέβαια γεγονός στη νεότερη ιστορία της περιοχής την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στις 9 Νοεμβρίου του 1866, μετά την πολιορκία της από πολυάριθμα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα. Τότε που ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης και σχεδόν 1000 άλλοι έγκλειστοι ήρωες, άνδρες και γυναίκες με τα παιδιά τους, προτίμησαν τον ένδοξο θάνατο παρά την ατιμωτική παράδοση, συγκλονίζοντας, με την υπέρτατη θυσία τους, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, ενδυναμώνοντας το όραμα των Κρητών για ελευθερία και προετοιμάζοντας το έδαφος για την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα.
Κύριε Δήμαρχε,
Το Ρέθυμνο δεν είναι πια το μικρό γραφικό λιμάνι με τις επτά χιλιάδες ψυχές, «το αγαθό θεριό» καθώς το ονόμασε ο Παντελής Πρεβελάκης, πάντα μνημονεύοντάς το με νοσταλγία στα γραπτά του. Και μολονότι δεν υπάρχουν πια τα σαπωνοποιεία, τα βυρσοδεψεία, οι χαρουπόμυλοι και οι ποτοποιίες που άλλοτε σφράγιζαν την εικόνα της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη και το εμπόριο δίνουν στο Ρέθυμνο σφρίγος, ενώ η περίφημη Φιλοσοφική σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, και η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μεταμορφώνουν σε σημείο αναφοράς σε σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές στον τόπο μας.
Ως δημότης πλέον κι εγώ της πόλης, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον κάθε αναπτυξιακό έργο που βελτιώνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων και προβάλλει διεθνώς τον τόπο, τον πολιτισμό και την ιστορία του. Η ανάπλαση της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων, έργο καθοριστικό για την αναζωογόνηση του αστικού κέντρου, η αποκατάσταση των τειχών του επιβλητικού φρουρίου της Φορτέτσας, η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που θα συμβάλλει στην οριστική διαμόρφωση του δυτικού μετώπου της πόλης, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά και πολλά μικρότερα έργα για την αναβάθμιση των αστικών υποδομών που έχετε ήδη δρομολογήσει, μας δίνουν μια καθαρή εικόνα ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου αποδίδετε σήμερα καθιστώντας με μία από εσάς. Η ομορφιά της πόλης, η ιστορία της, το ηρωικό παρελθόν της και οι εξαιρετικές προοπτικές της κάνουν την τιμή αυτή ακόμη πιο συγκινητική».
H επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Ρέθυμνο με σειρά εκδηλώσεων που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Χθες, η κ. Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στις τιμητικές εκδηλώσεις για την αρκαδική εθελοθυσία, ενώ αργότερα την ίδια μέρα αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην ομιλία της, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη βαθιά ιστορική και πολιτιστική παράδοση του Ρεθύμνου, ενώ τόνισε τη σημασία της εθελοθυσίας και της κρητικής αντίστασης ως σύμβολα ηρωισμού και αγάπης για την ελευθερία.
Στην επέτειο για το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου
Με την καθιερωμένη παρέλαση στο Ρέθυμνο τιμήθηκε χθες η 158η επέτειος από την Αρκαδική Εθελοθυσία, στην οποία παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 158η επέτειο από την Αρκαδική Εθελοθυσία, συμμετείχε σε αυτές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης, και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, είπε μεταξύ άλλων: «Στην κορύφωση του αγώνα για την ελευθερία, το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και η αυτοθυσία των αγωνιστών συγκλόνισε και συντάραξε τον κόσμο. Στην πυριτιδαποθήκη του Ολοκαυτώματος αποτυπώνονται μέχρι σήμερα τα πιο επίκαιρα μηνύματα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το Αρκάδι συνεχίζει να συνθέτει έναν “Ύμνο στην Ελευθερία”».
Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίμησαν τη σημαντική αυτή μέρα για την ιστορία της Κρήτης. Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά την παρέλαση, τη δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, με οικουμενική διάσταση και ακτινοβολία. Με δέος για την ιερή αυταπάρνηση των ηρώων της Κρητικής Επανάστασης του 1866, τιμάμε τη μνήμη τους με σεβασμό».
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο Μουσείο, την Πινακοθήκη, την Πυριτιδαποθήκη και την Ιστορική Τράπεζα της Μονής.
Αναγόρευση της ΠτΔ ως επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας στο Π.Κ.
Σε μία λαμπρή τελετή στο Ωδείο Ρεθύμνου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύτηκε χθες επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Την κ. Σακελλαροπούλου προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, ενώ στο έργο και την προσωπικότητα της ΠτΔ αναφέρθηκε στην ομιλία της η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Σταυρούλα Τσινόρεμα. Το ψήφισμα του τμήματος, όπως και τα κείμενα της απαγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος ανέγνωσε η κοσμήτορας της σχολής, καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, προσφωνώντας την ΠτΔ τόνισε ότι «η διάκριση αυτή αποτελεί βαθιά αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς σας σε κρίσιμους τομείς της Επιστήμης και της Δικαιοσύνης... Η αποδοχή εκ μέρους σας αυτής της διάκρισης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ευχόμαστε να συνεχίσετε να υπηρετείτε τον θεσμό και τα επόμενα χρόνια».
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο και το επιτηβέννιο της σχολής από τον πρύτανη του Ιδρύματος και ακολούθησε η επίδοση τίτλων και μεταλλίου. Στην ομιλία της, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του νεότευκτου Τμήματος Φιλοσοφίας, σημειώνοντας ότι εδώ και μισό αιώνα το τμήμα παρέχει υψηλότατες σπουδές, προάγοντας τον διάλογο.
Δείτε φωτογραφίες από την αναγόρευση της ΠτΔ ως επίτιμη δημότη Ρεθύμνου στην gallery που ακολουθεί: