Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων Ρεθύμνου

Τραγικές συνθήκες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων στο Ρέθυμνο: Κάνουν συνεδρίες στην... κουζίνα! (vid)

Ρέθυμνο
Τραγικές συνθήκες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων στο Ρέθυμνο: Κάνουν συνεδρίες στην... κουζίνα! (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγική η κατάσταση στο αποδεκατισμένο και “άστεγο” ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ Ρεθύμνου

Δραματικές είναι οι συνθήκες λειτουργίας στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά τη διαλυτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη. 

Η Αλεξάνδρα Νικολάου είναι η μοναδική δημόσια παιδοψυχίατρος για ολόκληρη τη δυτική Κρήτη, με τις αρμοδιότητες που αναγκάζεται να επωμιστεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές της. Η ίδια μίλησε στη Νέα Κρήτη για την κατηφόρα που βιώνει συνολικά ο τομέας της Ψυχικής Υγείας στο νησί μας. 

«Πέντε χρόνια πριν αποδέχτηκα τη θέση και ξεκινήσαμε με τους εργαζόμενους μόνοι μας στην ουσία να “χτίζουμε” μια δομή που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Πέντε χρόνια πριν υπήρχε στο ΕΣΥ ένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, 2 στην αντίστοιχη δομή του Ηρακλείου, 3 στο ΠΑΓΝΗ και η κλινική του ανοιχτή. Τώρα, 5 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει κανένας στον νομό Χανίων, είμαι η μοναδική για όλη τη δυτική Κρήτη, στο αντίστοιχο Κέντρο του Ηρακλείου μία μόνο για όλη την ανατολική Κρήτη, ένας στο ΠΑΓΝΗ και η κλινική κλειστή. Αυτή είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει γίνει αυτά τα χρόνια στο νησί μας για την ψυχική υγεία των παιδιών». 

Η κατάσταση, όπως τονίζει η ίδια, είναι τραγική, ενώ η υποστελέχωση της δομής είναι ακραία. Για να λειτουργήσει κανονικά η δομή, σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασής της, χρειάζεται 12 άτομα. Μέχρι τον Αύγουστο φέτος ήταν 4 ενεργοί υπάλληλοι, οπότε και ο ένας μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να καλύψει ανάγκες εκεί. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Νικολάου, σημαίνει έξωθεν εξόντωση της δομής.

Νικολάου

Η κ. Η Αλεξάνδρα Νικολάου με τη συντάκτρια της "N.K." και του neakriti.gr Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν το Κέντρο μία γιατρός, μία νοσηλεύτρια, που εκτελεί και χρέη γραμματείας, και μία επισκέπτρια υγείας με μειωμένο ωράριο. Μέσα σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, επιφορτίζονται και με όλες τις εισαγγελικές εντολές των δύο νομών, τα περιστατικά που τους καλούν από Αστυνομία, ανακριτές και πραγματογνώμονες, υπεραυξάνοντας τον όγκο. Μάλιστα, μέσα στο 2024 η ίδια έχει διαχειριστεί 121 εισαγγελικές εντολές, πολλές από τις οποίες αφορούσαν πάνω από ένα παιδί της εκάστοτε οικογένειας η καθεμία, και οι οποίες ανεβάζουν τη λίστα αναμονής νέων αιτημάτων στους 17 μήνες! 

Το Κέντρο εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενείται στο κτήριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, έχοντας μάλιστα φτάσει στο σημείο να κάνουν συνεδρίες παιδιών στην... κουζίνα του ΚΕΦΙΑΠ!

Πιο αναλυτικά, η Αλεξάνδρα Νικολάου αναφέρει στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε στο τμήμα μας δει και παρακολουθούμε χονδρικά γύρω στα 1.200 παιδιά με τις οικογένειές τους. Τα παιδιά αυτά εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα για να υπάρχει θεραπευτικό συνεχές. Τα εισαγγελικά περιστατικά που παρεμβαίνουν στην εργασία μας τις πρωινές ώρες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα κι αυτά λόγω της σοβαρότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα νέο αίτημα, ενός παιδιού που δεν το έχουμε εξετάσει, έχει περίπου 17 μήνες αναμονή. Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι γονείς αναγκάζονται είτε από το υστέρημά τους να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, που κι εκεί υπάρχουν ελλείψεις και η αναμονή είναι σημαντική, είτε να είναι θεατές στην επιδείνωση του προβλήματος του παιδιού τους και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα». 

Οι συνθήκες χειροτερεύουν 

Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο λόγω του στεγαστικού ζητήματος που αντιμετωπίζει το Κέντρο και της αδιανόητης έλλειψης χώρων, καθώς εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενείται στο κτήριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, έχοντας μάλιστα φτάσει στο σημείο να κάνουν συνεδρίες παιδιών στην... κουζίνα του ΚΕΦΙΑΠ! 

«Δεν έχουμε χώρους προς εργασία. Άρα δε θα υπάρχουν και κίνητρα να αποδεχτούν θέσεις άτομα που ενδεχομένως θα θελήσουν σε κάποιες προκηρύξεις να έρθουν στον τόπο μας, γιατί δεν υπάρχουν χώροι να δουλέψουν. Τα πρώτα 2-3 χρόνια ήμασταν αναγκασμένοι έως 7 με 8 υπάλληλοι που είχαμε φτάσει με τους επικουρικούς να είμαστε όλοι σε ένα γραφείο. Έχουμε φτάσει σε σημείο οι ψυχοθεραπείες των παιδιών και οι συμβουλευτικές των γονέων να γίνονται σε χώρους όπως είναι η κουζίνα του ΚΕΦΙΑΠ και οι κερκίδες του προαύλιου χώρου. 

Όταν ανέλαβα, το Κέντρο υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Δεν είχε προβλεφθεί ούτε μία καρέκλα, να λέει κάπως ότι αυτός είναι ο χώρος που θα λειτουργήσει το Κέντρο. Αυτός πιστεύω ότι ήταν και ο λόγος που από τα 4 άτομα, αποδέχτηκα τη θέση μόνο εγώ, διότι όποιος αναλάμβανε θα έπρεπε να συστήσει από την αρχή οργανωτικά, υλικοτεχνικά και επιστημονικά τη δομή», συμπληρώνει η παιδοψυχίατρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και χρόνια γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε το Κέντρο να στεγαστεί στο κτήριο Europa Center, σε ιδιόκτητους χώρους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με την κ. Νικολάου να υπογραμμίζει στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και το κτήριο παραμένει άδειο. 

Η υποστελέχωση και το στεγαστικό είναι ακραία προβλήματα για τη δομή

«Αρχίσαμε να κινούμε τη διαδικασία, εγώ και οι συνεργάτες μου, οι οποίοι αποδεχτήκαμε τη σύσταση της δομής και αρχίσαμε να κάνουμε διαβουλεύσεις με το νοσοκομείο για το πού θα στεγαστούμε. Ο χώρος του Europa Center δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για τις ανάγκες του νοσοκομείου από τη δεκαετία του ’80, και είπαμε ότι, αφού τα ενοίκια είναι ψηλά και δε βρίσκεται χώρος, να αξιοποιήσουμε εκείνον τον χώρο, παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει σαν κτήριο. Αυτό υπάρχει ακόμα στα συρτάρια κάποιων υπηρεσιών, 5 χρόνια μετά». 

Καταλήγοντας, η Αλεξάνδρα Νικολάου επεσήμανε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η υπολειτουργία του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας για την κοινωνία και τους ασθενείς, αναφέροντας ότι η μη παρέμβαση στην κρίση και η μη πλαισίωση της οικογένειας συνεπάγεται επιδείνωση των προβλημάτων ή των δυσκολιών που έχει ένα παιδί. Παράλληλα, λόγω του φόρτου και της υποστελέχωσης, δε γίνεται πρόληψη, δεν μπορεί το Κέντρο να κάνει παρεμβάσεις στην κοινότητα, όπως οφείλει ένα κοινοτικό κέντρο, να κάνει ενημερώσεις, εκπαιδεύσεις σε σχολεία, σε συλλόγους, τα χέρια τους είναι δεμένα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τίποτα απ’ όλα αυτά. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV: 

«Ο ρόλος του Κέντρου είναι πολύ σημαντικός» 

Για το ζήτημα μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα υπάρχει υποστελέχωση, ο ρόλος του Κέντρου είναι πολύ σημαντικός και η ζήτηση είναι αυξανόμενη. Υπάρχει από παλαιότερα η σκέψη να στεγαστεί στο Europa Center, σκέψη που προτάθηκε και στη νέα διοίκηση, η διάθεση μάς είναι εξαιρετικά θετική. Αυτό το διάστημα, επειδή είναι η περίοδος δημιουργίας του εθνικού δικτύου Ψυχικής Υγείας, έχει “παγώσει” η συζήτηση, αλλά σίγουρα θέλουμε να προχωρήσουμε». 

Νίκος Μαλλιαρός, διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,
O διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός

Ο κ. Μαλλιαρός συνέχισε τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο χώρος θέλει κάποιες επεμβάσεις, το κόστος των οποίων θα είναι υψηλό, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημιουργία του εθνικού δικτύου θα δοθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να παραχωρήσουμε τον χώρο, είμαστε υπέρ της κοινωνικής προσφοράς. Ακόμα κι αν η δομή δε μας ανήκει 100%, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να πάνε όλα καλά, διότι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που προσφέρει το Κέντρο», σημείωσε. 

Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με τον υπάλληλο που μετακινήθηκε από το Κέντρο στο νοσοκομείο, πως η αλλαγή έγινε για να καλυφθούν ανάγκες υπηρεσιακές και επείγουσες, με δεδομένο ότι και το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι υποστελεχωμένο και προσπαθούν ανάλογα από την εποχή και τις ανάγκες να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News